Новорічні плани це спроба отримати контроль над своїм життям – психолог

— 2 січня 2014, 14:19

За його словами, у цьому проявляються три психологічні принципи.

"По-перше, новорічні плани це спроба отримати контроль над своїм життям", - пояснює психолог, якого цитує "Німецька хвиля".

Його колега з Кельна Штефан Ґрюневальд додає, що зазвичай наміри і плани стають подальшими життєвими поштовхами. "Людина розвиває у собі уявлення, якою вона може бути", - пояснює Ґрюневальд.

Як з'ясували в Інституті громадської думки Forsa, уже кілька років поспіль найперше, що планують німці, це позбутись стресу.

За тим - приділяти більше уваги сім'ї та друзям, а також активніше займатись спортом. Опитавши на замовлення медичної страхової компанії DAK-Gesundheit у 2013 році понад 3000 чоловіків і жінок, у Forsa також з'ясували, що "благими намірами" щороку живуть 40 відсотків німців.

Друга причина формування намірів на наступний рік, каже Марґраф у розмові з DW, - це нереалістичний оптимізм людей.

"Ми очікуємо від себе більшого, ніж насправді можемо", - пояснює психолог.

"У житті ніби з'являється зона бойових дій, - міркує кельнський психолог Ґрюневальд. - Якщо маєш намір кинути палити чи більше займатись спортом,тоді починаєш боротьбу із нікотиновою залежністю чи внутрішнім ворогом".

Через це життя отримує зовсім іншу драматургію, каже психолог, також і тому, що в будь-який момент від своїх намірів можна відмовитись.

До речі, багато-хто так і робить. Тільки половині німців вдається дотримуватись своїх добрих намірів понад три місяці, засвідчили дані опитування Інституту Forsa. Інші здаються значно раніше.

І якщо Марґраф пов'язує це з нереалістичним оптимізмом, то Ґрюневальд вважає це актом самообману. "Часто ми й самі знаємо, що не справимося зі взятими на себе зобов'язаннями", - пояснив він у розмові з DW.

Втім, обидва психологи мають поради, як реалізувати наміри в новому році більш успішно.

"Може допомогти конкретний план з покроковими пунктами. І найкраще при цьому успіхи фіксувати письмово", - каже Марґраф.

Він пояснює, що більше займатись спортом - зовсім не означає відразу 1-го січня пробігти 10 кілометрів, відтак навантаження треба збільшувати поступово. Також Ґрюневальд рекомендує ставити собі проміжні цілі, причому не пред'являючи до їх досягнення занадто високих вимог.

Реклама:

Головне сьогодні