Собаки, що роблять "цуценяче" обличчя, швидше знаходять родину - вчені

— 3 лютого 2014, 13:40

Такого висновку дійшла група німецьких, британських і американських учених, яка вирішила дослідити питання, чи можуть собаки завойовувати серця людей, змінюючи вираз писку, повідомляє Німецька хвиля.

Для цього вони вирушили в собачі притулки та записали відео 29 стаффордширских бультер'єрів і мастифів в момент їхньої першої зустрічі з одним з учених.

Ці записи були проаналізовані комп'ютерною програмою DogFACS, здатної розпізнавати рухи м'язів на собачому "обличчі". Через деякий час 27 собак знайшли нових господарів, а дослідники змогли перевірити, які з записаних і розпізнаних рухів допомогли собакам швидше знайти новий будинок.

Як виявилося, швидше за інших з притулку забирали собак, які частіше за інших при "побаченні" з людиною піднімали брови і робили круглі очі, тобто штучно створювали більш педоморфний писок. А ось активні рухи хвостом не допомагали собакам завойовувати симпатію людей.

Це означає, що люди, які вибирали собак у притулку, в першу чергу, звертали увагу не на ознаки дружньості, а робили свій вибір на основі підсвідомого потягу до дитячих фізіономій. Ймовірно, так само було і при контактах вовка з давньою людиною. Вовки, що зуміли скористатися цією слабкістю людини і штучно посилювали ефект великих очей, отримали суттєву еволюційну перевагу.

"Таких вовків люди швидше були готові підпускати до себе, і сучасні собаки успадкували ці риси", - пояснює Бріджет Уоллер (Bridget Waller), яка брала участь в дослідженні.

Утім, можливо, справа не тільки в милій морді, додає вона. Підняті брови тісно асоціюються з сумом. Напевно, жалібний погляд також допоміг розтопити серця людей.

Реклама:

Головне сьогодні