Тест

На Євромайдані з'явилася жіноча сотня самооборони. Відео

Зараз в загін самооборони записалися всього кілька десятків жінок, пише Радіо Свобода.

За словами координаторки цієї спільноти Ніни Потарської, попри те, що "сотня" асоціюється із військовими утвореннями, її учасниці планують займатися лише мирним спротивом і зосередитися на освітніх заходах. За кілька днів до ініціативи долучилося десятки жінок, постійно з’являються нові учасниці, зазначає активістка.

Вона стверджує, що активістки будуть чинити тільки мирний опір і вчити одна одну оборонятися. "Були дівчата-спортсменки, є юристки, є правозахисниці, є просто жінки, які приходили на Майдан, і не знайшли собі взагалі ніякого місця, тому що альтернатива: або кухня, або вдягнути шолом і піти на барикади", – розповідає вона.

Комендант Майдану Андрій Парубій говорить, що із новоствореною сотнею поки що не спілкувався, а діяльність чати схвалює. Каже: жінки можуть і мають допомагати у захисті Майдану.

"Вони виконують свої функції: надають медичну допомогу, допомагають, чим можуть, добровольцям самооборони, але насправді і в самообороні є дівчата. Ці підрозділи ми ніколи не пошлемо на першу лінію фронту, на сутички, але вони знаходять інші способи, як допомагати Самообороні у захисті Майдану", – зауважує він.

Нині для жінок проводять майстер-класи із самозахисту для жінок. Їх проводить громадська активістка Олена Шевченко у фойє Українського дому.

За словами Олени, головна ідея проекту - це дати нарешті можливість жінками бути побаченими і почутими в контексті Майдану. "І не лише, як кухарка, або обслуговуючий персонал (таке місце жінці відведено на Майдані зараз). Таке становище принизливе та дискримінаційне. Тому ми вирішили проводити різні заходи у рамках "Жіночої сотні", аби говорити про дискримінацію, показувати різних жінок у різних активностях, на баррикадах, у судах, на телебаченні та інше", - розповіла вона Українській правді. Житття.

На її думку, головний месседж - це рівність вкладу жінок та чоловіків у протест та революцію. "Самооборона для жінок - це один з заходів, який дасть змогу жінкам зрозуміти, що вони здатні себе захистити не гірше, ніж чоловіки. Адже і жінки і чоловіки бувають різні і очікувати від будь-якого чоловіка підготовки в стилі "Брюса Лі" не варто). Будь-яка жінка може себе захистити, маючи необхідні навички, які, нажаль, традиційно у жінках не розвивають з дитинства, бо стереотипно жінок навчають "бути слабкими". Це неправильно", - ділиться вона.