Кожен сімнадцятий українець не користується телефоном

— 5 лютого 2014, 08:28

Про це свідчить дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

За його даними, у 2013 році в Україні зросла кількість користувачів мобільного зв'язку, особливо в сільській місцевості, і зменшилася кількість користувачів стаціонарних домашніх телефонів.

Сьогодні мобільні телефони є у 88,0% жителів країни , з них у 50,8% є тільки особистий мобільний телефон, а 37.2% є володарем одночасно і мобільного та домашнього телефону, тільки домашній телефон є у 6,1% і ніякого телефону немає у кожного сімнадцятого опитаного (5,9%).

У 2013 році в Україні зросла кількість користувачів мобільного зв'язку, особливо в сільській місцевості, і зменшилася кількість користувачів стаціонарних домашніх телефонів.

Найбільший приріст користувачів виключно мобільного зв'язку з лютого по листопад 2013 року відбувся серед сільських жителів (приріст на 6,5%, від 55,5% до 62,0%, а серед міських — тільки на 3,2%, від 42,4% до 45,6%). Крім того, серед мешканців сіл майже втричі більше тих, у кого взагалі немає жодного телефону (10,4% проти 3,8%).

Найбільш активними користувачами мобільних телефонів є чоловіки (52,4%) і молоді люди у віці від 18 до 29 років (66,4%).

Використання тільки домашнього телефону за період з лютого по листопад 2013 року зменшилося з 9,8% до 6,1%. При цьому тільки стаціонарним домашнім телефоном найчастіше користуються у віковій групі 70 років і старше (25,5%).

Найбільше респондентів, що мають тільки мобільний телефон, мешкають на сході (60,0%), а найменше (41,8%) — у центрі країни. При цьому в Центральному регіоні найбільше тих, хто користується і мобільним і домашнім телефонами (47,2%).

Вибір того чи іншого виду телефону залежить від фінансового становища та рівня освіти респондентів. Серед тих, кому грошей не вистачає навіть на їжу, п'ята частина (19,4 %) взагалі не мають жодного телефону, а 46,1% мають тільки мобільний телефон. У міру поліпшення фінансового становища збільшується використання всіх видів телефонного зв'язку.

І вже в групі тих, хто може купувати все, що забажає, всі мають мобільний телефон: 2/3 користуються і мобільним і домашнім телефонами, а інші тільки мобільним телефоном. Людей взагалі без телефону серед найбільш забезпечених людей немає.

Чим вище рівень освіти респондентів, тим більше серед них людей з яким-небудь телефоном, а у респондентів з більш низьким рівнем освіти найбільша частка тих, хто взагалі не має жодного телефону.

Реклама:

Головне сьогодні