Больовий поріг може змінюватися протягом життя - вчені

— 6 лютого 2014, 09:12

Робота британців вперше спростувала загальноприйняту думку про те, що больова чутливість є якоюсь постійною величиною. Виявилося , що вона може варіюватися в результаті епігенетичних процесів, які хімічно змінюють експресію генів, пишуть Вести.ru.

"Ми знаємо, що стресові життєві події, а також дієта, куріння і алкоголь впливають і на наші гени, - каже Тім Спектор, один з авторів дослідження. - Однак раніше ми не думали, що вони здатні зачепити навіть гени, відповідальні за відчуття болю".

Для виявлення рівнів чутливості до болю науковці провели експерименти за участю 25 пар однояйцевих близнюків. Ідентичні, однояйцеві близнюки мають практично повністю однакові гени, в той час як у різнояйцевих близнюків однакова приблизно лише половина генів.

Таким чином, різниця між однояйцевими близнятами набувається в ході життя в залежності від навколишнього середовища або епігенетичних змін, що впливають на функції їхніх генів. Це робить їх ідеальними учасниками для досліджень впливу умов і подій життя на людину.

Чутливість до болю вимірювалася за допомогою теплового датчика, розміщеного на руки піддослідних. Учасникам було запропоновано натиснути на кнопку, коли жар стане для них нестерпним - це і дозволяло дослідникам визначати їх больовий поріг.

Потім, щоб підтвердити свої результати, дослідники провели секвенування, тобто по суті розшифровку ДНК.

Згодом вони вивчили більше п'яти мільйонів епігенетичних змін геному і порівняли їх з генами ще 50 неспоріднених індивідуумів.

Дослідницька група виявила досить помітну різницю між тими парами близнюків, де в одного брата чи сестри які-небудь з дев'яти генів, залучених в больову чутливість, були піддані ідентифікованій хімічній модифікації. Найбільш значними були хімічні зміни в межах відомого гена больової чутливості TRPA1.

Саме цей ген є головною метою при розробці знеболюючих препаратів нового покоління. Проте вперше TRPA1 продемонстрував свою здатність включатися і вимикатися епігенетично.

Нині ж, якщо вченим вдасться з'ясувати, як саме це відбувається, то можна буде говорити про створення нових методів по боротьбі з хворобливими відчуттями - у світі чимало людей, які страждають від різних хронічних болів.

Реклама:

Головне сьогодні