Львів’яни безкоштовно приймали донецьких студентів

— 24 березня 2014, 20:27

Три дні поспіль молодь знайомилася із містом, намагаючись змінити своє уявлення про "західняків" і розвіяти численні стереотипи про "бандерівців", пише "Радіо Свобода".

Зі 120 студентів, які зголосились приїхати у Львів, 40 здали квитки в останній день перед виїздом. Молодих людей не відпустили їхні рідні, які боялись, що з тими щось станеться. А дехто побоявся приїхати, думаючи, що на Донеччині запровадять військовий стан.

"Деякі родичі боялись нас відпускати. Молодь не боялась, ми приїхали, щоб доказати, що мова не може роз’єднати український народ. Добре, що є така акція, яка допомагає студентам вплинути на наших батьків, щоб вони зрозуміли, що немає мовних бар’єрів, що все у Львові нормально і спокійно", - розповіли донецькі студенти.

Власне у Львів приїхали ті донецькі студенти, які не вірять і ігнорують російську пропаганду.

Львівський музикант, львовознавець Ілько Лемко під час екскурсії Львовом розвіював міфи про місто. За його дослідженнями, кожен третій мешканець Львова російськомовний, а у центральній частині 70% мешканців теж російськомовні.

А причиною є те, що після Другої Світової війни, коли залишилось менше 10% корінного населення, місто масово населяли східняками і росіянами.

"Перший стереотип – Львів місто русофобське. 90% етнічні українці, але третина з них – російськомовні. Львів – католицьке місто, але взагалі греко-католицька віра більш православна, ніж католицька. Львів місто націоналістичне, але за 22 роки незалежності України не було жодного випадку зневаги до людей іншої національності", – наголосив Ілько Лемко.

Десять років тому студенти Українського католицького університету розпочали акцію "Схід і Захід – разом".

Щороку запрошують своїх ровесників з різних українських регіонів на Різдво і Великдень у Львів, щоб спільно розвіювати міфи і краще пізнавати один про одного.

Цьогоріч захід "Зі сходу на захід" триватиме десять тижнів, бо важливо нині подолати стереотипи східняків про західників, щоб ті зрозуміли, що у Львові ніхто нікого не переслідує через українську мову, релігійну приналежність, що галичани не живуть за рахунок донеччан.

Акцію "Зі сходу на захід" підтримали мерія Львова і підприємці, останні надали для молоді безкоштовне проживання у хостелах і харчування.

Львівські екскурсоводи теж працюють на волонтерських засадах. Донецькі студенти зізнались, що за власні кошти було б складно їм приїхати у Львів.

Реклама:

Головне сьогодні