Крашанки: яких барвників слід уникати

— 17 квітня 2014, 13:07

Особливо часто причиною таких алергічних реакцій стають азобарвники - азотовмісні сполуки, молекули яких характеризуються наявністю однієї або декількох азогрупп NN, що пов'язують ароматичні радикали.

Азобарвники можуть викликати у алергіків почервоніння шкіри, свербіж або навіть загострення нейродерміту, а то і напад астми, повідомляє Deutsche Welle.

Оскільки на упаковці будь-яких продовольчих товарів, в тому числі великодніх яєць, наводиться перелік використаних барвників, схильним до алергій покупцям необхідно уважно його вивчити. Якщо в цьому переліку фігурують, скажімо, такі позначення, як Е - 122 (азорубін, червоний колір), Е - 102 (тартразин, жовтий колір), Е - 104 (жовтий хіноліновий, жовто- зелений колір) або Е - 151 (чорний блискучий BN, синій колір), то від покупки краще утриматися.

Тим більше що в багатьох країнах ці барвники взагалі заборонені. А ось Е - 140 (хлорофіл, зелений колір) або Е -160 (биксин, жовтий колір) вважаються абсолютно нешкідливими.

Втім, застосування виключно природних пігментів - теж не панацея. Адже і рослинні барвники можуть викликати важкі алергічні реакції.

Як відомо, раніше, на Великодні свята, яйця всі фарбували самі, використовуючи натуральні пігменти.

Найчастіше з цією метою застосовували лушпиння цибулі, буряк, моркву, бузину, горобину, червонокочанну капусту, чорну смородину, листя плюща, дубову, яблуневу і грушеву кору, квітки бузку, шпинат, кропиву, ромашку, кмин, шафран, чай, каву, а часом - за наявності - і більш екзотичні продукти.

Однак з появою хімічних барвників природні пігменти стали застосовувати все рідше, оскільки вони поступалися синтетичним в яскравості, соковитості, та й розмаїтті кольорів.

Крім того, харчова промисловість поставила забарвлення яєць на потік, а це, природно, вимагало уніфікованих хімічних барвників.

Біда лише в тому, що при цій потоковій технології барвник крізь пори і мікротріщини шкаралупи часом проникає всередину яйця, так що у куплених в магазині великодніх яєць нерідко і білок виявляється злегка пофарбованим.

Реклама:

Головне сьогодні