Війна правок: росіяни переписують історію у Вікіпедії

— 4 квітня 2014, 10:16

Нещодавно сторінка з назвою "Київська Русь" була перейменована в "Давньоруську державу", пише AIN.ua.

Більш того, в статтях енциклопедії з'явилося безліч спірних тверджень, наприклад таких: Русь - це народ, що склав громадську верхівку Руського каганату, а термін "Київська Русь" виник наприкінці 19-го століття.

Зараз між учасниками "Вікіпедії" йде бурхливе обговорення з приводу коректності цих правок. Один з аргументів прихильників "Давньоруської держави" в тому, що даний термін визнає офіційний друкований орган уряду Російської Федерації.

На користь терміна "Київська Русь" - посилання на літописи та історичні джерела. При цьому, в українській "Вікіпедії" - стаття як і раніше називається "Київська Русь" і розбіжностей з приводу її змісту в учасників немає.

Це не єдиний випадок, коли думки учасників онлайн-енциклопедії з приводу тих чи інших історичних подій кардинально розходяться. Наприклад, про Крим в "Вікіпедії" тепер аж три статті - Автономна Республіка Крим, Республіка Крим і, власне, Крим.

Також в енциклопедії немає одностайності і з приводу нападу Росії на Грузію в 2008 році. У російській версії "Вікіпедії" стаття називається "Збройний конфлікт у Південній Осетії (2008), а в українській - "Російсько - грузинська війна 2008". Аналогічна ситуація і з "Волинською різаниною" і "Волинською трагедією".

При цьому, фінальна версія сторінки в "Вікіпедії" зовсім не обов'язково може відповідати історичним фактам. За словами голови "Вікімедіа Україна" Юрія Пероганича, зміни до статті може внести будь-який, в тому числі і анонімний користувач.

Але правки з'являться лише після того, як їх схвалить один з так званих "патрульних". Таких "патрульних" в українській енциклопедії близько 200 в осіб, в російській - у кілька разів більше. Якщо ж у патрульних різна думка з приводу змісту статті , починається обговорення, де сторони наводять аргументи на свою користь.

Підсумкове рішення приймається третьою стороною, яка не бере участі в суперечці - так званим арбітражним комітетом. До комітету входить до семи арбітрів, які переобираються кожні півроку, а рішення щодо спірних питань приймається більшістю голосів.

Пероганич також зазначив, що, хоча "Вікіпедія" і є авторитетним джерелом інформації, довіряти до кінця їй все ж не варто і спірні факти краще перевіряти в першоджерелах.

Нагадаємо, що в день, коли колишня влада прийняла закони, що серйозно обмежували свободу слова в інтернеті, спільнота української "Вікіпедії" оголосила страйк. Починаючи з 21 січня україномовний розділ "Вікіпедії" кілька днів поспіль відключався з 16.00 до 16.30 за київським часом. Тоді ж на головній сторінці ресурсу з'явився банер з написом "Вікіпедія проти цензури".

Реклама:

Головне сьогодні