В столиці масово закриваються кафе і ресторани. Відео

— 8 квітня 2014, 09:54

Передусім, це заклади VIP-сегмента, повідомляє 5 канал.

Так, у Києві лише за останні місяці ресторані і кафе поменшало на чотири десятки. І це – лише початок, вважають експерти. Нині на межі закриття – ще кілька десятків закладів.

Із 1600 київських закладів закрилось біля 40, ще частина планують закритись, якщо ситуація не зміниться. Серед перших, хто постраждав – ресторани та кафе середмістя. Їхні власники особливо зазнали чималих збитків у дні протистоянь на Майдані та Грушевського. Багатьом доводилося зачинятися на кілька днів. А ще – зникли туристи, які приносили чималий відсоток заробітку.

Та й за межами середмістя закладам харчування непереливки. Передусім, кажуть, кількість відвідувачів на порядок зменшилась. Та й ті, що таки доходять до ресторанів – стали більш заощадливі. Більше того, прогнозують, що незабаром охочих відпочити чи харчуватися в кафе буде ще менше.

Максим Храмов, співвласник мережі ресторанів, спостерігає стійке падіння числа відвідувачів за останні 3-4 місяці – це 30-40% в у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Та чи не найбільше потерпають зараз ресторани VIP-сегменту – великий відсоток їхніх відвідувачів, чиновників та бізнесменів, нині взагалі виїхали з країни. Падіння для цього сегменту склало більше 50% – каже експерт Ольга Насонова.

Та найбільша біда для рестораторів нині – збільшення орендної плати. Адже через валютні коливання ціни на приміщення суттєво підскочили – більшість орендних договорів прив’язані до курсу долара.

За прогнозами експертів, передусім вистоять ресторани з гарним обслуговуванням, власною концепцією, смачною кухнею та адекватними цінами. А от конкурувати знижками, вважають – шлях в нікуди. Та жартують – біда об'єднує, тож ресторатори, замість конкурувати, домовляються між собою про єдині дії щодо орендодавців.

Також експерти прогнозують непрості часи для готелів і магазинів.

Реклама:

Головне сьогодні