Президент російської АН: наука в Криму в дуже пристойному стані

— 8 квітня 2014, 13:04

Про це в інтерв’ю "Российской газете" розповів президент Російської академії наук Володимир Фортов, який був учасником виїзного засідання уряду РФ у Сімферополі.

"Інтегральне враження - наука в Криму в дуже пристойному стані. Є прилади, обладнання, і люди сповнені ентузіазму, рівень наукових досліджень дуже пристойний", - сказав Фортов.

Він також зауважив, що як тільки було оголошено про незалежність Республіки Крим, фінансування з Києва відразу припинилося.

"Причому заблоковані рахунки інститутів, на яких знаходилися не тільки бюджетні гроші, а й ті кошти, що вчені отримували по грантам, госпдоговорами і угодам в рамках міжнародного співробітництва. Це проблема серйозна", - додав Фортов.

"Українські колеги були тісно залучені в європейські наукові фонди, в програми спільних досліджень. Тут вони інтегровані більше, ніж ми в Росії. І, зрозуміло, тут більш уразливі. Скажімо, інститут веде дослідження з рамковій програмі ЄС. Гроші переводяться в якийсь банк, а його головний офіс в Києві, і гроші ці заморожують. Що далі робити? Думаємо", - сказав президент РАН.

За його словами, він повідомив українським колегам про рішення президії РАН створити на півострові науковий центр.

"Це дозволить об'єднатися і дасть прямий вихід на РАН приблизно 30 науковим установам, які до цього мали різну приналежність. Якісь входили в Національну академію наук України, якісь - в медичну, інші - в аграрну академію наук України. Завдання - зробити так, щоб тепер вони працювали всі разом", - додав Фортов.

Розповідаючи про науковий центр в Криму, Фортов пояснив, що вони вивчають різні варіанти,"аж до того, що науковий центр на Кримському півострові буде, наприклад, спільним".

"Але це нам ще належить обговорити з президентом НАН України і його колегами", - підсумував він.

Реклама:

Головне сьогодні