Міносвіти обурилось заявам про націоналізацію навчальних закладів Росією

— 8 травня 2014, 12:30

Про це йдеться у повідомленні Міністерства освіти і науки України у четвер.

Як зазначається, МОН "вкрай стурбоване заявами нелегітимного уряду АР Крим щодо "націоналізації" державного майна, яке перебуває в оперативному управлінні навчальних закладів та знаходиться на території АР Крим (заява Першого віце-прем’єр-міністра АР Крим Рустама Теміргалієва від 06.03.2014 р)".

Міносвіти вказує, що зазначені дії нелегітимного уряду АР Крим є такими, що суперечать принципам міжнародного права та Віденській Конвенції про правонаступництво держав щодо державної власності, державних архівів і державних боргів, оскільки незалежність АР Крим не визнана міжнародним співтовариством та заперечується Україною.

Відтак МОН "вважає дії Російської Федерації щодо "націоналізації" філій вищих навчальних закладів материкової України, розташованих на території Автономної Республіки Крим, незаконними і грубим порушенням суверенних прав України та прав на законну власність".

Відомство наголошує, що сьогоднішні дії російської сторони грубо порушують норми міжнародного права і спонукають до застосування всіх передбачених законодавством та міжнародною практикою засобів протидії будь-яким формам націоналізації.

Відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", об’єкти державної власності, що розташовані на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, зберігають правовий режим права державної власності, яке реалізується уповноваженими органами виконавчої влади.

Об’єкти державної власності, що перебувають у сфері управління Міносвіти, мають правовстановлюючі документи, які підтверджують право власності держави в особі Міністерства на державне майно.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні