Більше 50 тисяч українців вимушено покинули свої домівки – ООН

— 27 червня 2014, 14:49

Такими є дані Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), яке констатує різке збільшення внутрішніх переселенців в Україні.

Протягом тижня кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) збільшилася більше ніж на 16 400 осіб.

Зростає також кількість українців в Росії та інших країнах, проте наразі відносно невелика кількість звернулася за статусом біженця.

З початку року 110 тисяч українців виїхало до Росії та більше 750 осіб з України попросили притулку у Польщі, Білорусі, Чехії та Румунії.

Лише 9 600 осіб із загальної кількості новоприбулих попросили притулку в Росії.

Більшість українців, які залишають країну, хочуть отримати інший правовий статус, часто УВКБ ООН повідомляють про занепокоєння стосовно ускладнень чи репресій у разі повернення в Україну.

Українці, які прибули в Росії останніми днями здебільшого перебувають у Ростові-на-Дону (12 900 осіб, серед яких 5 тисяч дітей) та Брянську (6 500 осіб).

У Ростові люди були розселені у будівлях комунальної власності або наметових таборах.

У Брянську більшість проживає у родичів та друзів.

УВКБ ООН також отримало неперевірені повідомлення стосовно нещодавно прибулих осіб зі східних регіонів України до Криму.

Збільшення кількості переміщених осіб збігається із нещодавнім погіршенням ситуації у східній Україні.

Переміщені особи вказують на погіршення правопорядку, страх викрадень, порушення прав людини та порушення функціонування служб у регіоні. УВКБ ООН збільшило свою присутність та відправило команди для моніторингу переміщення зі сходу.

Наразі Агентство не має можливості перевірити усю інформацію стосовно переміщення та покладається на місцеву та центральну владу, партнерів та громадські організації. Відсутність безпеки у деяких регіонах України перешкоджає відвідати багато районів, де перебувають переміщені особи.

В Україні переміщені особи зараз стикаються з такими проблемами, як доступ до соціальних послуг, пошук довготермінового житла та працевлаштування, оформлення реєстрації.

Більшість ВПО забезпечені тимчасовим житлом та допомогою від місцевої влади, громадських організацій та пожертв від приватних осіб.

Уряд має створити центральний орган для координації допомоги внутрішньо переміщених осіб.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні