Facebook зізнався, що експериментував над своїми користувачами

— 1 липня 2014, 11:09

Зі стрічки одних людей модератори видаляли позитивні повідомлення, зі стрічки інших - негативні. Стаття про підсумки експерименту була опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє "Дождь".

700 тисяч користувачів поділили на дві групи: п'ятдесят на п'ятдесят. Ті, у кого в стрічці не було видно позитивних постів, починали і самі писати песимістичні статуси. Ті ж, хто, навпаки, бачив тільки позитивні записи, ставали оптимістами.

Експеримент торкнувся тільки 0,4% аудиторії соціальної мережі. Проте, дослідження вже викликало хвилю обурення. Справа в тому, що люди дізналися про те, що вони стали піддослідними тільки постфактум - після того як в науковому журналі з'явилася стаття про підсумки експерименту, а Facebook визнав, що дійсно змінював стрічку користувачів.

Людей обурило те, що їх емоціями маніпулювали. Користувач Лорен Вайнштайн, який активно виступає на захист приватного простору, у своєму твіттері пише наступне: "Я б хотів знати, чи вбив когось Facebook під час цього експерименту. За мірками дослідників, напевно, і таке можливо".

Користувач Крісто Контіні Кран зазначає, що соціальна мережа повинна виплатити грошові компенсації учасникам експерименту, тому що він міг погіршити стан людей і змусити їх звернутися за медичною допомогою. "Мільйони людей страждають сьогодні від депресії", - наголошується в записі.

ВІДЕО ДНЯ

Користувачі вказують на те, що Facebook маніпулює не тільки настроями, а й фактами. Якщо людина підписувала угоду користувача, це не означає, що вона давала згоду на участь в експерименті, зазначає користувач Кевін Коннер.

Деякі навіть порівняли цей досвід зі знаменитим Стенфордським тюремним експериментом, коли випробовуваних поділили на охоронців та ув'язнених, щоб дослідити реакції при обмеженні свободи. Той досвід швидко вийшов з під контролю: наглядачі стали застосовувати насильство. Правда, всі учасники були добровольцями, та й в'язниця була несправжньою - під неї відвели підвал факультету психології.

Джеймс Гріммелманн, професор права в Університеті Меріленда, засудив експеримент і з точки зору закону. На його думку, він не тільки не відповідає стандартам Американської асоціації психологів, але й стандартам самого Facebook, який зазвичай позначає пости, чия поява в стрічці була форсована. Тим не менше, люди, які готували експеримент, стверджують, що їх переконали в тому, що досвід не порушує ні правових норм, ні етичних.

Сам же Facebook підкреслює, що все з юридичної точки зору було чисто, адже в угоді користувача, яку підписує кожен власник аккаунта, йдеться про те, що людина дає дозвіл на обробку своїх даних. Втім, людей це не задовольнило.

Співробітник Facebook і автор дослідження Адам Кремер був змушений написати на своїй сторінці великий пост з вибаченнями. "Я розумію, наскільки багато з вас стурбовані експериментом, і ми шкодуємо, що публікація викликала стільки неприйняття".

Одночасно Кремер зазначає, що єдиною метою досвіду було поліпшення рекомендацій, які надає Facebook, а персональні дані користувачів не постраждали, оскільки їх дослідження не торкнулося.

Експеримент ставили тільки на англомовних користувачах.

Реклама:

Головне сьогодні