Тест

Діти у донецькій області живуть у стресі та стані тривоги – дослідження ЮНІСЕФ

Про це свідчать дані дослідження ЮНІСЕФ, проведеного у травні 2014 року у Маріуполі, Донецьку, Горлівці та Єнакієвому.

У це дослідження було залучено 204 дитини із Донецької області. Його ціль – визначити рівень та джерела стресу дітей, їх механізми пристосування до обставин та здатність представників місцевої громади надати дітям підтримку.

Дослідження виявило, що близько половини дітей віком від 7 до 18 років були свідками подій, пов’язаних з війною, зокрема, вони бачили танки та військову техніку, бойові дії, були очевидцями нанесення ушкоджень знайомим людям, погрожування з боку людей зі зброєю.

Деякі діти стали свідками вбивств.

Більшість дітей, що пережили небезпечні події, зазначили, що почуваються наляканими, відчувають негативні емоції, такі як страх, злість, сум, страждають від порушення сну та проблем із концентрацією уваги.

За даними оцінки ЮНІСЕФ, багато дітей у Донецькій області живуть у стресі та стані тривоги.

Донецьк. Малюнок дівчинки, 11 років. Підпис на малюнку "Так було! Всі були щасливі." Коментар психолога до малюнку: "Спочатку вона намалювала танк, але потім вона сказала, що не хоче, щоб танки були у її місті, і замалювала танк "заходом сонця".

Близько чверті опитаних дітей виявили ознаки підвищеної тривожності, порівняно із нормами, встановленими для їх вікових груп.

Фактично кожна друга дитина відчувала страх останнім часом.

У наймолодших респондентів виявили найбільше ознак стресу.

Страх крові та неприємних різких звуків у дітей віком від 3 до 6 років помітно перевищує норму. Хлопчики демонструють значно вищий рівень страху смерті, а дівчатка – страху болю, у порівнянні із нормою для їх віку.

Психологи, що співпрацювали із ЮНІСЕФ під час проведення дослідження, зазначають, що основними проблемами, які з’явились у дітей внаслідок подій на Сході, є порушення концентрації уваги, злість, агресія. Переважна більшість дітей відчувають тривогу і страх.

Тільки одна четверта дітей віком 13-18 років, а також половина опитаних віком 7-12 років, повідомили, що отримали допомогу, необхідну для подолання негативних спогадів та почуттів.

"Діти різного віку мають різний ступінь вразливості у теперішніх обставинах", - зазначила Голова ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо.

"З того факту, що більшість дітей зі старших вікових груп вважають, що можуть самі впоратись із негативними відчуттями, можна зробити висновок, що діти не будуть самі звертатись за допомогою. Тому потрібно проявляти ініціативу та активно підтримувати їх", додала Юкіе Мокуо.

БЕЗКОШТОВНА ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПИТАНЬ ПОДОЛАННЯ НАСИЛЬСТВА ТА ЗАХИСТУ ПРАВ ДІТЕЙ: 0 800 500 335 АБО 386 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО).