"Водіння робить приємність": ДАІ опублікувало лікбез для жінок-водіїв

— 30 липня 2014, 14:08

Відповідні "навчальні" матерали розміщені на сайті Державтоінспекції.

"Дорога і техніка суворі для всіх"

На думку фахівців ДАІ, "поки вони (!) їздять із інструктором, все виходить і водіння робить приємність. Коли ж починаються самостійні виїзди, захвати випаровуються при перших труднощах і через недолік волі багато жінок припиняють водити машину. У них псується настрій, зникає бажання їздити, виникає підозра, що це їм не дане. Через цей природній стан проходить більшість водіїв — і жінок, і чоловіків", - розповідають у автоінспекції.

Виявляється, щоб жінка змогла подолати свій страх, їй, на думку ДАІ, потрібно кермувати майже щодня та у будь-яку погоду. Вони також додають (жінки, тіштеся - авт.), що при таких вимогах ділити транспортний засіб із чоловіком майже нереально.

"Неможливо одному їздити, а іншому мити або лагодити — це часом шлях до розлучення. Автомобіль потрібно сприймати як свою невід'ємну частину й управлятися з ним повністю самостійно — машина жінки повинна бути доглянута й без тютюнового смороду в салоні", - дбають про сімейні цінності ДАІшники.

Не забули відзначити у автоінспекції і жіночу логіку. "Жіноча логіка проявляється й в особливостях водіння автомобіля — воно надає ніжним жінкам упевненість і силу, боязкість переходить у старання не порушувати правила дорожнього руху, не перевищувати швидкості, зникає острах дороги, вони зазнають насолоди від керування потужною технікою", - вважають фахівці.

А от на основі свідчень досвідчених жінок-водіїв, у службі виявили деякі особливості, які слід врахувати жінкам (мабуть недосвідченим - авт.) при кермуванні. До списку особливостей потрапили наступні пункти:

- "Жінки відчувають стрес при поїздках у темний час доби й при керуванні автомобілем у великих незнайомих містах";
- "Жінкам не занадто затишно на дорозі, вони більш чутливі до несправедливості. Чоловіча солідарність гуртує водіїв-чоловіків, а жінка може розраховувати тільки на себе";
- "Жінки частіше помиляються при водінні, тому що багато не впевнені у собі, в оцінці ситуацій, нелегко виходять зі складних умов на дорозі, швидше стомлюються. Їм властиві тривожність, помисливість і інші прояви стресу".
- "Жінки гостріше й хворобливіше реагують на неприємності вдома й на роботі, довгий час перебувають в збудженому стані, а це заважає водінню";
- "Емоційність жінок особливо проявляється в критичних ситуаціях і нерідко ускладнює обстановку";
- "Жінки не завжди водять однаково надійно";
- "Жінки бояться задавити дрібну тварину";
- "Жінкам важливо дотримуватися правильного режиму, по можливості достатьно відпочивати, не переоцінювати свої сили, не утомлюватися надмірно, не вживати алкогольні напої й не піддаватися думці, що чорна кава, наркотики й нікотин можуть хоча б на якийсь час заповнити недолік сил" (щастить чоловікам, їм все це можна? - авт.)

Психотипи автомобілісток

Утім, в ДАІ не обмежилися цим списком і виявили ще й три психотипи автомобілісток. Перший тип "у моменти небезпеки скрикує, закриває очі і байдуже чекають подільших подій". Ще один тип "усвідомлює небезпечність ситуації, але з десяти можливих рішень обирають одинадцяте. Їхньої дії не можуть зрозуміти інші водії". І останній тип - "зауважує небезпеку, приймає найбільш правильне рішення і здійснює його".

Жінки і діти

Вагітним до керма радять не підходити взагалі. "Вагітні жінки не повинні ані вчитися водити автомобіль, ані керувати автомобілем перший рік після навчання. Вагітній жінці та матері що годує взагалі краще не сідати за кермо й навіть не їздити на передньому сидінні автомобіля", - зазначають у ДАІ.

Краса за кермом

Якщо у жінки водія довге волосся - вона ризикує потрапити в аварію. "За кермом жінки не можуть звичним рухом голови або рук відкинути волосся назад, і волосся заважають керуванню автомобілем", - кажуть у ДАІ.

Спідниці, шуби, пояси, білизна - все це також може призвести до аварії, вважають у ДАІ:

"Довгі, складчасті, плісировані або сильно розширені спідниці у жінок-водіїв не користуються популярністю — вони часто перекривають важіль перемикання передач або ручку ручного гальма, не дозволяючи швидко реагувати на дорожні ситуації".

"Не слід забувати, що сильно стягнутий пояс або тугу білизну утрудняють подих і кровообіг".

"Шуба або товстий светр обмежують рухи, а в зимовий час водити автомобіль доводиться особливо обережно й чуйно".

Крім того, перешкоджають безпечному кермуванню рідбори, каблучки і навіть браслети.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні