Селфі як феміністична фотореволюція – думки експертів

— 12 серпня 2014, 15:46

Про корисний бік популярного інтернет-явища йдеться в статті Time.

Коли 17-річна новозеландська співачка Лорд виклала в своєму Instagram фото свого лиця з маскою від прищів, воно зібрало десятки тисяч "лайків". Лауреатка "Греммі" не побоялася показати, що вона така сама неідеальна, як і мільйони простих дівчаток-ровесниць.

Протягом минулого року селфі вкорінилося в суспільній свідомості, наче поп-хіт, який не можна викинути з голови. Його називають проявом нарцисизму, надмірної сексуальності та вульгарності, часом – сигналом, що людина потребує допомоги, а в випадку жінок – зайвим способом позасуджувати інших та завоювати схвалення самій.

Як селфі змінюють масову культуру, та що в них хорошого, спробували розібратися експерти.

Селфі кидають виклик традиційним канонам краси. Жінки корчать смішні рожі, не боячись здатися негарними. Вони виглядають геть інакше, ніж оброблені в Photoshop картинки з глянцю.

"Селфі піднімають серйозні питання щодо того, хто контролює образ жінки", - зазначає професор Стенфордського університету Пеггі Філен.

Селфі мають перевагу в царині, де панують дівчата. Згідно з результатами опитування, проведеного Dove, 63% більше довірять соцмережам, аніж друкованим виданням, кіно та музиці, коли йдеться про те, що є красивим. Дівчата та молоді жінки є активнішими користувачами соціальних медіа, ніж чоловіки.

Селфі дозволяють жінкам зізнатися у власній недосконалості.

"Ми марнуємо так багато часу на те, щоби приховати наші недосконалості, оскільки культура сказала, що нам має бути соромно, якщо ми недосконалі… Гадаю, дівчата втомилися від цього", - поділилася Синтія Вейд, автор короткометражного фільму "Селфі".

Селфі передають контроль жінкам. Упродовж сторіч стандарти краси визначалися чоловіками. Селфі віддають їх у руки жінок.

"У школі я та інші дівчата почуваємося наче здавленими соціальним тиском, який часом складно помітити. Я думаю, селфі дозволяє тобі виразити себе в такий спосіб, який є для тебе комфортний", - сказала 15-річна Харпер, одна з героїнь короткометражки.

Селфі відкривають незвичні обличчя. На думку медіа-критика Дженніфер Познер, селфі "продираються повз вартових ЗМІ" та дають людям поглянути на обличчя, несхожі на стандартні медійні.

"Вони кажуть: "Я прекрасна така, яка є", - підсумувала вона.

Селфі – це простий та швидкий спосіб повідомити, де ти, чим займаєшся та в якому гуморі.

Селфі спростовує твердження, що в людини має бути причина, щоби на неї подивилися. Жінки можуть фотографуватися просто так і отримувати задоволення від фото.

"Селфі – це один зі способів жінці створити для себе простір у світі: сказати: "Я тут, ось так я насправді виглядаю, моя історія теж важлива…", - поділилася директор із візуальних трендів Getty Images Памела Гроссман.

Селфі відкривають не лише те, як ми виглядаємо, а й те, що ми робимо.

Селфі змушують нас дивитися на самих себе і радіти тому, які ми – недосконалі та справжні.

Реклама:

Головне сьогодні