Активісти виступили проти МОЗ-івської системи розрахунку цін на закупку ліків

— 3 вересня 2014, 14:11

Про це йдеться у відкритому листі на ім’я Олега Мусія.

Підтримуючи саму ідею створення такого механізму, як вкрай необхідного для України, активісти розкритикували саму формулу обрахунку середньої ціни.

Так, за прогнозами організацій, при застосуванні запропонованого механізму регулювання ціноутворення, ціни на антиретровірусні препарати, для лікування СНІДу, та на лікарські засоби, для лікування онкологічних захворювань, можуть зрости до 20 %.

"Міністерство, з незрозумілих нам причин, хоче рахувати середню ціну на препарат в регіоні за середньоарифметичною формулою, порівнюючи ціни 5 найближчих країн, – стверджуєОлена Щербан, юрист "Центру протидії корупції". – Формула МОЗ пропонує орієнтуватися на рівень цін у країнах, що традиційно мають значно вищий рівень достатку, відповідноі ліки там дорожчі. Водночас логічно було брати країни із схожим до нашого рівнем ВВП та системою охорони здоров’я", – додає вона.

Для розрахунку ціни на препарати від СНІДу та туберкульозу активісти пропонують використовувати ціни Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією, за якими ці препарати в Україні закуповує громадська організація "Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД". Для всіх інших ліків пропонується формула, в якій порівнюватимуть дві найнижчі ціни в регіоні, та саме серед них вираховуватиметься середня найнижча, яка і буде визначальною для ціни в Україні.

"Основна мета створення механізму зовнішнього референтного ціноутворення – це зниження витрат держави на препарати в країні. Саме з цією метою зовнішнє референтне ціноутворення використовується у 23 країнах ЄС, – пояснює Сергій Кондратюк, керівник відділу адвокації "Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД". – Ми роками боролися за зниження ціни для України, щоб зупинити поширення епідемій СНІДу та туберкульозу, і всі наші досягнення можуть бути перекреслені одним неправильним кроком міністерства, через яке хворі українці можуть залишитись без лікування через підняття ціни. Міністерство повинно розглянути пропозиції брендової та генеричної індустрії, однак надзвичайно важливо, щоб воно зберегло незалежність від впливу фармацевтичних компаній під час розробки цього механізму".

Окрім того, активісти закликають міністра Мусія запроваджувати систему референтного ціноутворення в комплексі з іншими заходами, що забезпечуватиме ефективність та результативність реформи.

"Ми пропонуємо розглянути та розробити комплекс заходів, спрямований на зниження цін на ліки в рамках розробки медичної реформи, – розповідає Ольга Стефанишина, виконавчий директор БФ "Пацієнти України". – Ми переконані, що лише комплексний підхід до питання ціноутворення допоможе реально в рази знизити ціни на ліки в Україні, особливо по деяким позиціям", – додала вона.

Серед таких заходів, що значно впливають на зниження ціни, активісти називають наступні:

- встановлення переліку необхідних ліків, що повинні закуповуватися за кошти державного бюджету (існуючий на сьогоднішній день перелік є невиправдано розширеним);

- ціни на антиретровірусні препарати, для лікування СНІДу, та на лікарські засоби, для лікування онкологічних захворювань, можуть зрости до 20 %.

До відома, нещодавно пацієнти та громадські активісти вимагали від фармацевтичних компаній зниження цін для України, звинувачуючи їх в тому, що ціни по деяким препаратам на державних закупівлях, були невиправдано завищені до 300%.

Реклама:

Головне сьогодні