Кожні 40 секунд одна людина в світі скоює самогубство – дані ВООЗ

— 4 вересня 2014, 16:26

За рік позбавляють себе життя понад 800 тисяч мешканців планети.

Дві третини від усіх самогубств відбуваються в країнах із низьким та середнім прибутком, а серед причин смерті людей віком 15-19 років у світовому масштабі самогубства посідають друге місце. Багато самогубців серед людей старших за 50.

Про це пише The Guardian.

У доповіді ВОOЗ основними факторами ризику називають психічні розлади, зловживання алкоголем, фінансові проблеми та хронічні захворювання.

Чоловіки убивають себе частіше, аніж жінки. У групі ризику перебувають люди, котрі зазнають кривди, страждають від конфліктів, ізоляції та дискримінації (наприклад, біженці чи мігранти) або стають жертвами упереджень через свою сексуальну орієнтацію.

Криміналізація самогубств не вирішує проблеми, констатують експерти. Індія, де спроба самогубства карається як злочин, має один із найвищих показників у світі – зі 100 тисяч осіб 21 убиває себе. В цілому в світі цей середній показник - 11.

Більшість самогубств відбуваються пізно ввечері (часом під впливом алкоголю) або рано вранці, ймовірно, після безсонної ночі й коли поряд немає нікого, з ким можна було б поговорити.

Близько третини людей убивають себе за допомогою сільськогосподарських пестицидів. ВОOЗ закликає уряди держав ужити заходів, щоби небезпечні речовини не були настільки в легкій досяжності. Це стосується й ліків, котрі можуть бути використані для самогубства – наприклад, снодійного, котре має продаватися виключно за рецептом.

Окрім ускладнення доступу людей до засобів самогубств, мають працювати державні стратегії з їхнього попередження. Медіа мають із відповідальністю ставитися до освітлення цієї теми, щоби не провокувати імітаторів. Належну увагу мають отримувати люди з груп ризику.

На сьогоднішній день такі стратегії мають лише 28 країн.

Реклама:

Головне сьогодні