Пішов із життя актор Донатас Баніоніс

— 4 вересня 2014, 17:49

Про це агентству BNS повідомив син актора, Раймундас. Донатас Баніоніс, у котрого були проблеми з серцем, помер у лікарні, пише Интерфакс.

Баніоніс народився в Каунасі в 1924-му році. В юності він почав грати в любительських театральних постановках, у 1944-му році закінчив студію при Паневіжському театрі. Із 1980-го по 1988-й рік він був головним режисером цього театру.

За свою творчу кар'єру Донатас Баніоніс зіграв понад 100 ролей у театрі та понад 50 – у кіно.

Актор став відомим після того, як у 1965-му на екрани вийшла стрічка "Ніхто не хотів помирати". За гру в ній Баніоніс отримав приз за найкращу чоловічу роль на кінофестивалі в Карлових Варах.

Серед найвідоміших робіт у кіно Баніоніса – головна роль у стрічці Андрія Тарковського "Соляріс". Іще він зіграв у таких фільмах як "Стережись автомобіля", "Мертвий сезон", "Король Лір", "Клуб самогубців або Пригоди титулованої особи".

Одна з останніх кіноролей Баніоніса – детектив Ніро Вульф в екранізації романів Рекса Стаута.

У 1974-му році Донатасу Баніонісу було присвоєне звання Народного артиста СРСР. Також він є був нагороджений Великим командорським хрестом ордену "За заслуги перед Литвою" і національною премією в області культури та мистецтва Литви.

Президент Литви Даля Грібаускайте висловила співчуття рідним актора. На своїй сторінці в Facebook вона написала: "Ми втратили легенду литовського театру і кіно Донато Баніоніса. Його талант житиме вічно, не лише в фільмах, а й у нашій пам'яті".

Реклама:

Головне сьогодні