Пацієнти провели "чорний вівторок" під стінами уряду

— 21 жовтня 2014, 13:20

Як йдеться у прес-релізі пацієнтських організацій, також вимагають передати процес закупівель до Державної служби з надзвичайних ситуацій і залучити до переговорного процесу пацієнтів, які найбільш зацікавлені в тому, щоб ліки були придбані.

"За 21 день, відведений прем'єр-міністром Яценюком на закупівлю ліків, після минулої акції протесту пацієнтів, МОЗ зміг купити лише 6% ліків від існуючої потреби. Це означає, що хворі на гемофілію, туберкульоз, онкологію, фенілкетонурію, вірусними гепатитами, пацієнти з гемодіалізом залишилися без лікування, яке гарантує їм держава", - йдеться у повідомленні.

В ніч на вівторок Кабінет міністрів України вніс велику кількість правок на офіційний веб-портал "Державні закупівлі", збільшивши кількість проведених закупівель з 26% до 35%.

Всього за ніч чиновники "провели" закупівлі по 30 лотам, що майже в два рази більше ніж за всю роботу міністерства за попередній 21 день.

"Ми дуже здивовані такою "плідною" нічною роботою Міністерства охорони здоров'я", - стверджує Дмитро Шерембей, голова БФ "Пацієнти України".

"Проте, якщо ми можемо такими акціями змусити чиновників працювати, то готові виходити під Кабмін хоч кожен день. Однак, заяви Яценюка про проведення тендерів на загальну суму в 1,7 млрд. гривень є відвертою брехнею, адже навіть сьогодні в інтерв'ю телеканалам заступник міністра охорони здоров'я Терещенко сказала, що МОЗ провів закупівлі на загальну суму всього в 400 млн. гривень", - додає Шерембей.

"Всі розуміють, що зараз в Україні склалася надзвичайна ситуація з життєво важливими ліками, їх просто немає і не буде, якщо Яценюк не відреагує на вимоги пацієнтів і лікарів. Задача прем'єра про проведення закупівлі ліків за 21 день повністю провалена! Ми бачимо, що 2 постанови прем'єра можуть врятувати життя пацієнтів, забравши закупівлі з Мінохоронздоров'я до Державної служби з надзвичайних ситуацій. Тільки так можливо провести закупівлі за скороченою переговорної процедурі і поставити їх до кінця року в лікарні. Це треба робити негайно, оскільки надалі вибори і переформатування Кабміну знову відкинуть рішення проблем пацієнтів на невизначений термін", - пояснює Шерембей.

Пацієнти сподіваються, що вже в середу, на засіданні Кабінету міністрів України буде вирішено питання про передачу державних закупівель ліків в Державну службу з надзвичайних ситуацій.

На сьогоднішній день, МОЗ закуповує ліки для хворих українців по 18-ти важким і рідкісним захворюванням, серед яких СНІД, туберкульоз, гепатит, онкологія, гемофілія, фенілкетонурія, муковісцидоз та інші.

БФ "Пацієнти України" неодноразово звертали увагу МОЗ та Кабінету Міністрів України на ситуацію з закупівлею ліків в Україні і пропонували різні виходи з ситуації, що склалася, яка щомісяця погіршувалася.

Всі пропозиції пацієнтів були проігноровані, ліки ще не закуплені. Всі листи, публікації, пікети, акції та вимоги звільнити та покарати винних за зірвані тендери були проігноровані Урядом і прем'єр-міністром.

В той же час у МОЗ заявляють, що розблокували процедури держзакупівель.

Про це повідомила заступник міністра охорони здоров’я Альона Терещенко під час зустрічі з представниками пацієнтських організацій, повідомляє Укрінформ.

За її словами, МОЗ вже уклало договорів на постачання ліків на 674,4 млн грн. – на 1 жовтня 2014 року ця сума становила лише 105 млн грн.

Серед напрямків за якими укладено договори: доросла онкологія, дитяча гемофілія, ліки та вироби для трансплантації, ліки по репродуктивному здоров’ю, ДЦП, нанізм, вакцини (пентакcим, поліомієлітна вакцина) тощо.

Терещенко також повідомила, що за цей термін спільно з Антимонопольним комітетом вдалося вивільнити 497 млн грн., призначених для держзакупівель, які були заблоковані різного роду скаргами учасників торгів.

Вже найближчим часом відбудеться розкриття ще близько 50 пропозицій учасників державних закупівель, заявляють у МОЗ.

"Таким чином, до кінця року ми зможемо отримати необхідні ліки і розподілити них між регіонами" – зазначила Терещенко.

Як відомо, уряд ухвалив рішення відсторонити від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я Олега Мусія та звільнив його першого заступника Руслана Салютіна.

Уряд України також ухвалив рішення звернутися до Генпрокуратури щодо розслідування бездіяльності керівництва МОЗ з закупівлі медичних препаратів.

Реклама:

Головне сьогодні