Нобеля з фізики дали за світлодіоди

— 7 жовтня 2014, 13:05

Вчені удостоїлися премії за винахід енергоефективного та екологічно чистого джерела світла - світлодіодів.

Хіроши Амано

Про це повідомляється на офіційному сайті премії.

Ісаму Акасакі

На сайті премії сказано, що винахід вчених став революційним. "20 століття було освітлене лампами розжарювання, а 21-е століття буде освітлене світлодіодними лампами".

Шуджі Накамура

Нобелівські премії, зазвичай, присуджуються за найбільш корисні для людства винаходи. Що стосується світлодіодів японських вчених, то завдяки ним, біле світло можна буде отримати у новий спосіб. З появою цих ламп, будуть створені більш довготривалі та більш ефективні альтернативи для старих джерел світла.

Білі світлодіодні лампи випромінюють яскраве біле світло, що є тривалим та енергоефективним. Вони весь час вдосконалюються, стають ефективнішими та мають вищий світловий потік (вимірюється в люменах) на одиницю електричної потужності (вимірюється в Вт-ах).

Останній рекорд потужності такої лампи становив трохи більше 300лм/Вт, що можна порівняти із 16-ма звичайними лампами та майже 70-ма люмінісцентними. Таким чином, світлодіоідні лампи сприяють економії ресурсів Землі.

Світлодіодна лампа має великі перспективи для підвищення якості життя для більше 1,5 млрд. людей у всьому світі, що не мають доступу до електричної мережі.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні