Маріо Варгас Льоса: "Дуже важливо, аби Україна незворотньо інтегрувалася в Європу та жила у мирі"

— 11 листопада 2014, 14:59

Про це в ході спілкування із читачами говорив перуанський прозаїк та драматург, лауреат Нобелівської премії із літератури 2010-го року Маріо Варгас Льоса.

За його словами, завдяки подіям в Україні всі побачили, що є країна, яка хоче бути частиною Європи і цей ідеал мобілізує найкращих авангардних політиків і на це дивляться із захватом у всій Європі. Європейці згадали, як це важливо, мати якийсь проект і створювати, відбудовувати Європу.

На його думку, це дуже гарний приклад, як можна створювати мир у світі, співіснувати.

"Дуже важливо, аби у світі не було двох супердержав. Аби країна не створювала цю біполярність, як наприклад Китай і США. Найкращий спосіб вижити Європі - це жити у спільноті. І ця ідея, яка стала основою для побудови нової Європи, і принесла багато позитивного. Я живу в Іспанії більшу частину свого життя. І я дуже тішуся, що Іспанія належить Європі. У нас є проблеми, але Іспанія – це була щаслива історія, це було суспільство, яке перейшло від диктатури до демократії без крові, завдяки домовленостям, консенсусу. Іспанія за декілька декад стала дуже великою та динамічною економікою", - каже він.

"Ця країна, перейшла від ізольованості, інтегрувалась, відкрилась світу і перетворилася з точки зору літератури, творчості в одну країну, яка найшвидше розвивається. І це не було б можливо без активного входження у Європу. І це можна сказати і про інші країни Європи", - розповідає письменник.

"Не повинен зникнути дух критики. Є дух критики, є право критикувати і бути незгодними з інституціями. Є дух бажати реформ, змін. Це і є свобода, це має існувати. З одного боку критика, а з іншого – намагання розвалити. Диктатури, які ще є у світі, для них існування такої великої спільноти, заснованої на дусі свободи є дуже страшним. Тому потрібно зробити все можливе, аби ця реальність створилася", - каже Льоса.

Він також вважає, що політика Путіна і Росії, яка на жаль має підтримку російського суспільства, вони ще не звільнились від авторитарної російської традиції і це є велике занепокоєння, аби Європа майбутнього підтримувала свободу від тоталітарних режимів.

"Одна з причин, чого я приїхав у Україну, - це рух громадського суспільства, яке хоче покінчити з авторитарною традицією. Вони не хочуть більше російських інтервенцій, корупції, коли політика не є реалістичною, а є лише засобом збагатитись для кількох осіб. Ми побачили зблизька, як люди мобілізуються для досягнення свободи", - заявив автор.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні