Тест

В Україні хочуть повернутися до 12-річної системи освіти

Саме так вважає голова комітету Верховної Ради 7-го скликання з питань освіти і науки Лілія Гриневич, яку цитує Інтефакс.

"Я повністю підтримую, що стандарт початкової школи, який був впроваджений зовсім нещодавно, потребує повного перегляду", - сказала вона в ході круглого столу, на якому було презентовано проект Концепції розвитку освіти України на період 2015-2025 рр., який винесений на публічне обговорення Міністерством освіти і науки України.

Гриневич відзначила, що дана Концепція пропонує збільшити кількість років навчання в початковій школі до шести.

Вона вказала, що 6-річна початкова школа характерна для аграрних країн, до числа яких належить Україна.

"Рано чи пізно третину світових чорноземів стануть нашою перевагою на світовому ринку, і в зв'язку з цим потрібно зберегти інфраструктуру села, і дуже важливим питанням є доля мережі сільських шкіл", - сказала вона.

Гриневич впевнена, що 6-річна початкова школа може допомогти зберегти структуру шкіл в українських селах.

"Тому, що ми на етапі 5-6 класу будемо від'єднувати не 7-8 вчителів, а 1-2, і збалансуємо співвідношення "учитель-учень", - додала депутат.

Гриневич також підкреслила, що Україна обов'язково повинна перейти до 12-річної середньої освіти.

"І проблема не в терміні, а в тому, чому ми хочемо навчити наших дітей. Якщо ми ставимо завдання, щоб вони знали хоча б одну європейську мову на вищому рівні володіли інформаційними технологіями, повноцінно почувалися в європейському просторі як конкурентоспроможні громадяни, то нам це потрібно робити", - сказала вона.

В свою чергу міністр освіти і науки України Сергій Квіт зазначив, що в Україні повинна бути 12-річна система навчання в середніх школах, оскільки це загальносвітова тенденція.