Українські діти розповіли про своє ставлення до Євромайдану, Криму та Путіна - опитування

— 18 грудня 2014, 14:13

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна.

Так, згідно з результатами опитування, половина опитаних дітей вважають найзначущою подією війну на Сході України (47.3%), третина - зміну влади в країні (35,4%) і втрату Криму (33,1%).

Про Асоціацію з ЄС згадали лише 6,0% детей. Більше чверті опитаних дітей (27,0%) зазначили, що стали більш патріотичними, почали цікавитися політикою і дивитися новини після цих подій. При цьому кожен сьомий (13,7%) зізнався, що став відчувати страх за себе, близьких і країну.

Незважаючи ні на що, більше половини (52,1%) опитаних дітей впевнені, що, ставши дорослими, залишаться жити в Україні. При цьому кожен п'ятий (18,8%) збираються переїхати за кордон, ще майже третина (29,1%) - не визначилися, де вони хочуть жити, коли стануть дорослими.

Незважаючи на те, що значна кількість дітей заявляє про те, що вони стали більш патріотичними, кількість бажаючих залишитися жити в Україні майже не змінилося за два минулі роки.

Тим не менш, при описі ставлення до України, практично всі школярі вживали позитивно-забарвлені епітети ("асоціативні" питання не мали заздалегідь підготовлених варіантів відповіді).

При описі власних асоціацій зі словом "Крим", близько 42% опитаних дітей заявили про необхідність повернути цю територію під контроль України.

При описі свого ставлення до Росії, переважна більшість дітей дали відповіді з негативно-забарвленими асоціаціями. У той же час, 14% дітей розділили своє ставлення до Росії як країни та російської влади ("Країна хороша, влада погана"), а більше чверті (25,4) відзначили негативну роль російського президента в їхньому сприйнятті Росії.

Ставлення до самого Путіна більше третини опитаних (35,7) висловили словами "фанатської пісні".

У серпні 2014 Інститут Горшеніна спільно з МДЦ "Артек-Карпати" провів соціологічне дослідження на тему "Україна очима дітей". Дітям було запропоновано написати письмову роботу з ряду запропонованих тем. Всього в дослідженні взяло участь 1050 школярів 4-11 класів з усіх областей України. Обробка дитячих творів здійснювалася методом контент-аналізу.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні