У програмах підручників хочуть вирізати митців, винахідників. Залишити – обереги і пучки зілля

— 2 грудня 2014, 12:26

Про це йдеться у змінах, розроблених робочою групою і винесеній у понеділок на обговорення Колегії МОН, пише одна зі співзасновниць "Батьківського контролю", журналістка і активіст Іванна Коберник.

"Це були анонсовані зміни до навчальних програм 4 класу "з метою розвантаження дітей". Лють моя була пов'язана зі "змінами до програми з української мови". Знаєте, за рахунок чого її розвантажили? Дітям тепер не треба знати "імена окремих найвідоміших українських винахідників, учених, акторів, музикантів тощо". Цей пункт з програми вилучили. Також про гетьманів на українській мові тепер не треба розповідати, про культуру поведінки на природі, про те, що Україна європейська держава", - написала Іванна Коберник.

"Нові укладачі "спрощеної" програми з української мови категорично не хочуть робити українську мову мовою сучасності. Українську мову передбачено вивчати винятково на фольклорі, веснянках, щедрівках, посіванках, прислів'ях і оберегах, "використовувати в обрядах", - вказує Іванна.

Дітям тепер треба знати такі обереги як "часник" і "пучок зілля".

Справді, згідно зі "Змінами, внесеними до навчальної програми з української мови для 4 класу" пропонується вилучити такі пункти як: "Розташування України в Європі", "Державні свята", "Історичне минуле України часів Запорізької Січі", "Відомі люди України минулого і сьогодення".

У графі "Зміни у вимогах до результатів навчання" під "вилучити" вказується пункт "знає імена окремих найвідоміших українських винахідників, учених, акторів, музикантів тощо".

Зміни, які пропонується внести до навчальної програми з української мови для 4 класу

Середня графа - "Зміни у змісті навчального матеріалу", крайня справа - "Зміни у вимогах до результатів навчання"

Натомість "Проект нової редакції програм для 4 класу", опублікований на сайті МОН, містить пункти про те, що діти мають вміти розповідати про найпоширеніші народні звичаї і традиції (зустрічати гостей з хлібом-сіллю, дарувати вишитий рушник тощо), а також розповідати про українські обереги (вишиванка, вишитий рушник, підкова, часник, пучечки зілля тощо).

Стоірнка з "Проекту нової редакції програм для 4 класу", опублікованого на сайті МОН. Скріншот програми з української мови

Як відомо, робоча група була створена для експертизи навчальних планів та навчальних програм для початкової школи.

Група мала на меті розвантажити навчальні програми для початкової школи. До цієї групи увійшли науковці, вчителі-практики, психологи, експерти з освітніх питань.

[L]Як відомо, відповідно до навчальних програм укладачі підручників пізніше підбирають тексти, які мають до них увійти.

Раніше "Українська правда. Життя" писала про шкільні підручники, які не відповідають вимогам сучасності – абсолютна більшість текстів присвячена українському селу, давнім традиціям, тоді як близько 80% населення України проживає у містах.

Батьки дітей при аналізі підручників також вказували, що тексти підручників не цікаві дітям, бо не відображають реальний світ, у якому вони живуть, і не можуть їх зацікавити і мотивувати вивчати предмет.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні