Харків'яни запустили розширення для Chrome, що змінює агресивні жаргонізми на "миролюбні" слова

— 8 грудня 2014, 12:22

Наприклад, з цим розширенням замість слова "бандерлог" користувач побачить у тексті слово "українець", а "хунту" розширення замінить "владою", пише AIN.ua.

Таким чином, його творці хочуть зробити медіапростір менш заангажованим та знизити загострення ненависті і агресії в інтернеті.

На думку одного з авторів проекту Максима Бурцева, виграти в інформаційній війні можна тільки з холодним розумом.

Він вважає, що емоційна подача новин, навішування несправедливих ярликів і зайвий суб'єктивізм в оцінці подій розпалює і без того нервову обстановку. "Розширення mirumir дозволяє замінити найбільш вживані націоналістичні кліше. З цим розширенням військових дій не стане менше. Але інтернет однозначно стане менш упередженим", - написав Максим в Facebook.

На його думку, слова формують реакцію на те, що відбувається навколо події і манеру поведінки людей. "Скажіть людині десять разів, що вона свиня, і вона обов'язково нею стане - як мінімум, з вами. Всього лише два слова - "каратель" або "рашист" - повторені багато разів у різних джерелах і різними способами, можуть кардинально змінити ставлення великої маси людей один до одного. І раптово навіть той, хто мав нейтральну позицію, може виявити себе в ситуації жорсткої ненависті до іншого народу, не маючи можливості навіть пояснити причину цієї ненависті", - упевнений Бурцев.

"Миру мир" покликаний зробити інтернет-простір менш заангажованим. Онлайн-словник містить у собі близько тисячі образливих слів, до кожного з них підібраний емоційно нейтральний синонім. Словник буде постійно оновлюватися, обіцяє Максим. Поки плагін працює в тестовому режимі, тому автори готові приймати побажання і критику від користувачів, щоб поліпшити продукт.

Реклама:

Головне сьогодні