Узимку жінки "заїдають" смуток – дослідники

— 6 січня 2015, 11:18

Представниці прекрасної статі на 50% більше, ніж чоловіки, потерпають від переведення годинника на зимовий час. Їх більше мучить скорочення світлового дня, їм тяжче підніматися вранці.

Про це пише The Daily Mail.

37% учасниць опитування зізналися, що взимку відчувають брак мотивації. На те саме пожалілися лише 28% чоловіків.

Кожен п’ятий чоловік запевнив, що на ньому ніяк не позначається скорочення світлового дня. Цим самим змогли похвалитися лише 15% жінок.

Зі слів науковців, те, що жінки більш підвладні "зимовій хандрі", пояснюється їхньою високою чутливістю до змін циклів в цілому – гормональних, біологічних чи сезонних.

"Коротші зимові дні та брак сонячного світла спричиняють гормональні зміни в нашому організмі, підвищують утворення гормону сну, мелатоніну, що змушує нас почуватися сонними та апатичними", - каже психолог Джо Хеммінгс.

"До того ж, зимовий смуток може змушувати нас налягати на солодке та вуглеводи, тож не дивно, що багато хто з нас протягом зимових місяців втішається їжею, та часто ми засмучуємося ще більше, коли в результаті набираємо вагу", - додає вона.

У якості "протиотрути" психологи радять фізичні вправи, завдяки їм зростає рівень серотоніну. Може допомогти прийом вітаміну Д, а ще "гніздування" – оточення себе затишком, обійми в теплі перед телевізором, планування літньої відпустки тощо.

Експерти радять якомога більше часу проводити надворі, особливо в сонячні дні. Займатися спортом або сидіти під час робочого дня найкраще лицем до вікна.

Реклама:

Головне сьогодні