У столиці запрацював навчальний центр, що готуватиме фахівців із безпілотників. Фото. Відео

— 26 лютого 2015, 14:38

Детальніше про нього кореспондентові "Української правда. Життя" розповіла студентка магістеріуму Могилянки та засновниця структури Марія Берлінська.

"Центр підтримки аеророзвідки був задуманий мною, після того, як я вперше попрацювала на Сході і побачила наскільки критична ситуація", - каже Марія.

За її словами, на сьогодні є дві основні проблеми - відсутність безпілотників та достатньої кількості фахівців. "При чому, військових безпілотників у нас майже немає, розвідуємо ми на воєнізованих іграшках, в той час як росіяни працюють з військовими апаратами", - розповідає волонтер.

Вона наводить приклад російського приладу "Орлан-10", який може працювати годинами та літати на сотні кілометрів та зазначає, що в Росії на це (виробництво професійних безпілотників - авт.) працює цілий військовий комплекс і ціна їхніх апаратів стартує від 100 тис. доларів і вище.

Тут і далі фото з офіційної сторінки центру у Facebook

"Наші ж апарати дають нам максимум кілька десятків кілометрів, проте навіть їх не вистачає. Їх роблять волонтери і їхня вартість стартує від 2-3 тис. доларів. Але по-суті, це лише модернізовані іграшки. До прикладу ті ж самі коптери. Пряме призначення - це красива панорама міста, а не військова розвідка. Волонтери їх посилюють, щоб їх можна було застосовувати на війні, але це зовсім не те", - каже засновниця.

"Українська армія несе такі втрати, бо ми воюємо людьми, а не технологіями. Я переконалась на практиці, наскільки важлива аеророзвідка і як вона рятує життя. Замість того, аби відправляти в розвідку живих людей, ми можемо відправити апарат", - ділиться вона.

Уже з листопада, вона жила ідеєю створення такого центру. Пізніше навколо ініціативи почали гуртуватися люди: потужні фахівці, викладачі, дієві волонтери. Організація Армія SOS, яка допомагає із літальними апаратами. Допоміг і В'ячеслав Брюховецький. Центр задумувався як безкоштовна і прозора структура. Як структура, яка працює суто на підготовку фахівців для роботи на війні.

Політика центру полягає у підготовці якомога більшої кількості спеціалістів. "Чим більше в нас буде таких очей, тим менше в нас буде втрат", - каже вона.

Марія розповідає, що нині в центрі викладають люди, які працювали на фронті, практики. Серед предметів, зокрема: льотна справа, технічне забезпечення, військова топографія, аеродинаміка.


"Зранку в нас йде льотна справа - це практичні польоти в полях, а теорія викладається в Могилянці. Всі викладачі працюють на волонтерських засадах", - розповідає волонтер. Хлопців, які приїжджають з регіонів, безкоштовно годує столична піцерія, а волонтери намагаються знайти житло. Зокрема, "студентів" допомагає розселяти КМА.

"Зараз курс триває три тижні. Політика Центру полягає в тому, щоб створити повний цикл – на виході ми хочемо бачити готових фахівців і одразу давати їм апарати для роботи. Тобто, якщо раптом великий та середній бізнес захоче допомогти, то вони можуть бути впевнені, що апарат потрапить до рук фахівця, який вміє ним керувати. Адже бійці без підготовки часто розбивають апарати в перших польотах", - розповідає вона.

Аеророзвідниця зазначає, що організація потребує допомоги у фінансуванні та кадрах. Зокрема, потрібні викладачі фахівці та піарники, які б могли поширювати інформацію про ініціативу та залучати кошти для оснащення бійців-аеророзвідників безпілотниками.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні