Тест

У Львові збудують багатоквартирний будинок для айтішників. Фото

Як пише Ain.ua, у місті, за оцінками експертів кластера, проживає близько 10 тис. IT-співробітників, а враховуючи трудову міграцію в західну столицю у зв'язку з ситуацією в країні, ця цифра зросла ще сильніше.

За словами CEO кластера Степана Веселовського, на даний момент близько 1300 співробітників львівських IT-компаній потребують "поліпшення житлових умов".

Веселовський визнає, що будинок на 72 квартири не вирішить житлову проблему в місті, але принаймні приверне до неї увагу. Він зазначає, що один з напрямків діяльності кластера - промо Львова як IT-центру, щоб місто стало привабливим для IT-професіоналів з інших регіонів.

"Ми не розраховуємо вирішити житлову проблему, побудувавши будинок на 72 квартир, скоріше - створити прецедент, який покаже лояльність міста до людей такої професії", - каже Степан.

Торік керівництво кластера звернулося з такою ініціативою до міської ради, і ідею підтримав мер міста. Львівська влада бере участь у проекті як партнер і безкоштовно надає земельну ділянку. Проект реалізовується за принципом кооперативного будівництва.

Генерального підрядника ще не обрали - зараз будинок на етапі розробки проекту (вона триває близько півроку). За оцінками кластера, будівництво розпочнеться у вересні-листопаді, а сам будинок буде будуватися 12-18 місяців.

Проект є неприбутковим, квартири будуть продаватися за собівартістю. Житло в будинку зі знижкою приблизно в 30% зможуть купувати співробітники IT-компаній, які входять в кластер.

Сам будинок буде з великими балконами для релакс-зони, в ньому буде серверна, мітинг-рум, дитяча кімната, велосипедний паркінг, підземний паркінг, експлуатований дах (тераса), підключений швидкісний інтернет. Крім того, будинок проектується так, щоб з часом повністю відмовитися від газу і перейти на альтернативні джерела енергії.