Дослідники: ми дивимося на світ через призму мови

— 5 травня 2015, 11:00

"Білінгвістичному" розумові вже було присвячено чимало досліджень, і науковці знайшли чимало доказів того, що користуватися більш ніж однією мовою корисно. "Перемикання" з однієї мови на іншу тренує розум, робить його гнучкішим.

Про це пише Mashable.

Нещодавнє дослідження, про яке писало видання Psychological Science, стосувалося людей, котрі вільно балакали німецькою та англійською. Учасникам показували короткий ролик, на якому, наприклад, жінка йде до машини, або чоловік їде на велосипеді до супермаркета. Людей просили описати побачене.

Окрім білінгвів, у дослідженні також брали участь добровольці, котрі володіли лише англійською або лише німецькою. Коментуючи побачене на екрані, останні описували не лише саму дію персонажа, а й його мету. Наприклад, вони говорили "жінка йде до своєї машини", "чоловік їде на велосипеді до супермаркета". Монолінгви, що говорили англійською, казали так: "жінка йде", "чоловік їде на велосипеді".[L]

Таким чином, німецькомовні люди проявляли тенденцію дивитися на дію як на частину цілісної картини, фокусуватися на її ймовірній цілі. Тоді ж як англомовні зосереджувалися на самій дії.

Що ж до білінгвів, які приєдналися до експерименту, то вони по-різному тлумачили відеосюжет залежно від того, яка з двох мов "блокувалася" на той момент, а яка ставала домінантною. Німці, що володіли англійською, у заданому англійському контексті вказували на дію, й навпаки.

Раніше деякі білінгви помічали за собою, що є ніби різними людьми залежно від того, якою мовою в даний момент спілкуються.

Цікаво, що, на думку психологів, люди схильні до прийняття більш виважених рішень відносно грошей, коли "вмикають" свою другу мову.

Реклама:

Головне сьогодні