Життя в час пожежі: більше митися і пити води. Поради еколога та санепідслужби

— 10 червня 2015, 11:12

Про це повідомляє сайт Головного управління держсанепідслужби у Києві.

"При підвищеній задимленості атмосферного повітря, викликаної пожежами, слід приділяти особливу увагу профілактичним заходам, які обмежують надходження в організм шкідливих хімічних речовин", - йдеться в повідомленні.

Так, киянам та жителям області рекомендують:

1. Уникати тривалого перебування на повітрі рано вранці та у найспекотніший час доби. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.

2. Обмежити відкривання вікон, особливо вночі і рано вранці. При відкритті завішувати їх зволоженою тканиною і періодично її змінюва.

3. Користуватися в побуті та на роботі системами кондиціонування та очищення повітря.

4. Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових та робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.

5. Обмежити фізичне навантаження.

6. Уникати вживання алкогольних напоїв та пива, виключити куріння.

7. При посиленні запаху диму рекомендується надягати захисні маски, які слід зволожувати, а віконні та дверні прорізи ізолювати вологою тканиною.

8. Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочнокислі напої, (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Виключити газовані напої.

9. Виключити з харчування жирну їжу, вживати легкозасвоювану, багату вітамінами і мінеральними речовинами їжу, віддавати перевагу овочам і фруктам.

10. Кілька разів на день приймати душ. Промивати ніс і горло.

11. Для осіб, які страждають серцево-судинними захворюваннями пропонується вимірювати артеріальний тиск не менше 2 разів на день, при стійкій артеріальній гіпертензії – звернутися до лікаря.

12. У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (появі ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря.

Також мешканців просятьобмежити поїздки на особистому транспорті, який дає значний внесок у забруднення атмосферного повітря населених місць.

При дуже сильному задимленні атмосферного повітря рекомендується по можливості виїхати з населеного пункту, який піддався задимленню, або обмежити час перебування в ньому.

Раніше міністр екології і природних ресурсів Ігор Шевченко в ефірі "Громадського телебачення" заспокоїв мешканців столиці, що "надзвичайного там (на нафтобазі) немає".

"Викиди такі ж якби в машинах спалили все те пальне. Горить той самий бензин, який спалюється в машинах. Викидаються ті самі хімікати, які викидаються на дорогах автомобілями", - сказав Ігор Шевченко.

Він також додав, що добавились дим і сажа. Міністр порадив не відкривати вікон, не давати дітям гуляти, але не панікувати.

Водночас еколог громадської організації "Екологія-Право-Людина" Катерина Норенко зауважила, що спалення палива у двигунах внутрішнього згорання автомобілів відбувається при дуже високій температурі і тиску.

"Температура – понад 1500-2400 градусів. У природних умовах створити такі температури нереально, а тому це – шкідлива хімія", - додала вона.

Окрім чадного газу, який виділяється при такому згоранні нафтопродуктів, виділяються ще багато оксидів нітрогену.

"Це – кислотні гази. В реакції з водою дають кислоти. 80% організму людини – це вода. Особливо слизові оболонки. Якщо такі кислоти будуть потрапляти на слизові оболонки організму людини, то кислоти будуть утворюватись в організмі людини", - додала Норенко.

"Крім того, утворюється велика кількість ароматичних сполук, альдегіди, кетони, а вони всі шкідливі для організму людини", - підкреслила еколог.

Вона зауважила, що в Україні немає таких прецедентів, з якими можна порівняти аварію нафтобази БРСМ. У 2005 році у Великій Британії була аварія на базі Бансфілд в англійському графстві Хертфордшир на північ від Лондона.

Тоді евакуація проходила в радіусі 16 км.

"Оскільки масштаби аварії були значно більші, ніж в Україні, то, думаю, радіус 10 кілометрів для евакуації у нас може бути виправданим", - додала вона.

Катерина Норенко також порадила не виходити без лишньої потреби на вулицю, а всі шпарини квартири прикрити мокрими ганчірками.

"Бо це своєрідний бар’єр. Це вода, яка не в організмі, і вона може ввібрати гази і пил, аби вони не потрапили в організм людини", - підсумувала Катерина Норенко.

Як відомо, увечері 9 червня вміст шкідливих речовин в повітрі Києва перевищив допустимі норми.

Пожежа на нафтобазі у Васильківському районі розпочалася увечері 8 червня. Вогонь безперервно гасять вже другу добу.

Відомо про, як мінімум 4 загиблих внаслідок пожежі.

10 постраждалих від пожежі перебувають у лікарнях Києва, вони мають опіки від 10 до 96% площі тіла, киян просять здати кров.

Вранці 10 червня на нафтобазі в селі Крячки Васильківського району Київської області знову прогримів вибух.

Реклама:

Головне сьогодні