"Артекнаш": фоторепортаж з табору під Києвом

Цього року легендарному дитячому табору "Артек" виповнюється 90 років. У роки Німецько-радянської війни "Артек" пережив евакуацію та розташовувався у Алтайському селищі Білокуриха, а в 60-х роках, зазнав великої реконструкції.

У дні розквіту, щорічна кількість путівок до "Артеку" становила 27 тис., а у період між 1925 та 1969 роками, "Артек" прийняв 300 тис. дітей, включаючи більше 13 тис. дітей з сімнадцяти зарубіжних країн.

Та на порозі свого дев'яностого ювілею, табір опинився в ізоляції, окупований російською владою та дітьми бюджетників з РФ та Чеченської республіки. Як розповідають колишні працівники табору, наразі там тривають зміни, а на урочистий концерт очікують появи Путіна.

Екс-"артеківці" сприймають цей період як тимчасовий і вірять в те, що він триватиме "не так довго, як дехто думає та оголошує з екранів телевізора".

На сьогоднішній день, офіційний "Артек" все таки запрацює та зустріне свій ювілей на батьківщині. Тут знову піднімуть прапори, запалять вогнище, вдягнуть спеціальну форму і на лінійці лунатиме гімн України. Правда все це станеться не на березі Чорного Моря, а в одному із санаторіїв Пущі Водиці. Саме тут розташується офіційний український "Артек", який уже днями приймає першу зміну дітей.

Про новий "Артек" зі старими традиціями, про інші "Артеки" та інфраструктуру табору, "Українській правді. Життя" розповів новопризначений директор Андрій Довженко.

Андрій Довженко. Тут і далі фото Дмитра Ларіна

Сам Андрій пропрацював в кримському "Артеці" сім років. Був вожатим загонів та вчителем з української мови та літератури. Пізніше був заступником директора з педагогічної роботи одного із дитячих таборів центру.

Він каже, що разом із дружиною та колективом мріяли провести там все життя, бачили себе в Артеці, бачили як його можна розвивати і що для нього можна зробити. В першу чергу, для дітей, які там відпочивають.

Після анексії Криму, за його словами, організувалися колишні працівники табору і переїхали на материкову територію України.

Алея та свіжопофарбовані лави

"Серед них вожаті, викладачі, заступники директорів і один із директорів табору, методисти, психологи, музичні та художні керівники. Самі зібралися, знайшли інвестора та створили "Артек-Карпати" минулого року. Пізніше звернулися до Державного управління справами з пропозицією відновити державне підприємство України", - розповідає він.

Керівництво ДУСІ з позитивом сприйняло цю ідею і активісти розпочали підготовку. "Артек" перебуватиме на території санаторію на умовах розміщення. Тобто купуватиме проживання та харчування і проводитиме свою програму.

Поки що під табір віддали лише пів крила одного із корпусів. Так виглядає коридор. По різні боки - номери

"Ми вважаємо, що на бренді, який належить Україні, повинні заробляти державні підприємства, а не комерційні структури. Не повинні інші бренди розкручуватися за рахунок державного", - вважає директор.

За його словами, наразі "Артеку" не передано жодного об'єкта власності. Тим не менше він сподівається, що можливо це буде санаторій, адже він має хороші можливості: територію 73 га, можливість додатково будувати корпуси і інші об’єкти.

Трохи радянська афіша заходів, що відбуваються на території санаторію

"Ми розглядали навіть Межигір`я, бо вважаємо що те, що "нажите непосильною працею" має належати дітям. Але інфраструктура комплексу не підходить. Тобто одразу завезти туди дітей неможливо. А сюди можливо", - ділиться він.

Андрій Довженко каже, що дуже поспішали відкрити табір та не все ще зроблено так, як хотілося. Але для працівників "Артеку" і країни було важливо, аби до свого 90-річчя підприємство запрацювало та прийняло дітей.

"Ми запустимось, будемо працювати. Відповідно збільшуватиметься кількість дітей, площа нашого перебування. І сподіваємося, що будуть передані інші об’єкти і ми зможемо дислокуватися не лише тут", - додає він.

Територія біля корпусу. Місце, де майорітимуть прапори "Артеку" та України. Поруч - ємність для вогницща

"Зокрема, в нас є плани відкриття зимового варіанту табору. На тій самій державній базі ми хочемо зробити, можливо, "Артек Карпати" для зимового відпочинку дітей. Таких аналогів в Україні наразі не існує, де б діти під час зимових канікул, окрім "артеківської" програми, вчилися б кататися на лижах та сноубордах, санчатах. В нас є все необхідне. Більше того, в нас є інструктори, які можуть навчити дітей. Все це плани на майбутнє, але ми наближаємося до них маленькими кроками", - розповідає Довженко.

Де справжній Артек?

Останнім часом, виникло безліч непорозумінь через кількість "Артеків". Так, з'явився "Артек-Прикарпаття", "Артек-Буквель" та інші. Але Андрій розповідає, що справжній "Артек" один.

"Державному підприємству "Артек", яке тимчасово знаходиться на базі санаторію в Пущі Водиці, належить три торгові марки з назвою "Артек". Це свідоцтво на логотип, це свідоцтво на спеціальний шрифт "Артек" і саме слово "Артек". Всі решта, а це ще чотири компанії в Україні, які неправомірно використовують бренд "Артека", порушують Закон Україні – наносять збитки державі та вводять споживача в оману", - каже він.

Закритий плавальний басейн

"Наразі я надіслав всім чотирьом компаніям лист-претензію, який ми підготували з юристами. Вони їх отримали і мають надати відповідь. Але паралельно ведеться юридична робота і буде вирішено що з ними робити. З можливих кроків – це претензія в патентне бюро. Деякі компанії в усній формі вже дали згоду припинити свою діяльність. Дві інші – це "Артек-Буковель" та "Артек-Прикарпаття" в Трускавці, поки не надали відповіді", - додає директор.

Інфраструктура

Дитячий табір – структура багатооб'єктна та мультизадачна. Аби організувати цікаве перебування дітей, вона повинна мати безліч всього. Мова не лише про спальні корпуси та їдальню, а й про різноманітні спортивні майданчики, приміщення для гуртків, концертні зали та територію.

За словами Довженка, новий "Артек" користуватиметься трьома спортивними майданчиками для колективних ігор та окремими для індивідуальних. Зокрема, діти зможуть пограти і у настільний теніс, і у великий, а також у бадмінтон.

І хоча тут немає моря, на території санаторію є озеро, одне із найчистіших в країні. Сюди вода надходить із артезіанських джерел. Санстанція часто перевіряє його і воно за показниками екологічності – дуже хороше. Біля нього – піщаний пляж, де можна засмагати і купатися.

Соляна кімната

Дітей також водитимуть до басейну на спеціальні змагання.

Тут є великий кіноконцертний зал та трохи менші хореографічні зали. Окремі приміщення, яке будуть використовувати для перегляду відеофільмів, для заняття у гуртках та іншої діяльності.

"Існують також хороші санаторні потужності: близько 50 лікувальних процедур можна проходити. Ми плануємо лише декілька – це кисневі коктейлі дітям і якщо немає протипоказань – це соляні шахти і лікувальна фізкультура. Всі решта процедур в разі потреби і за згодою батьків, будуть також доступні для дитини. В рамках вартості путівки", - розповідає Довженко.

"Тюльпанове" дерево, яким дуже пишаються працівники санаторію

Філософія "Артек"

"Артек", це в першу чергу філософія, а в другу - табір. В Україні і на теренах пост радянського простору існує дуже багато таборів, але "Артек" є один. Бо це спосіб життя, спосіб мислення", - посміхається Андрій.

"Артеківським" тут буде все, починаючи від заїзду і завершуючи роз'їздом. Традиційно ми розпочинаємо із відкриття зміни та "вожацької візитки", коли у творчій формі та акцентуючи свій виступ на загальнолюдських цінностях, себе презентують вожаті загонів. Крім того, протягом зміни, організовуються різні форми роботи, як колективні так і індивідуальні. Це робиться для того, аби дитина могла себе максимально проявити, навчитися чомусь новому, віднайти в собі нові таланти, знайти нових друзів та відчути що таке справжня дружба та нормальні стосунки", - каже він.

Майданчик для дискотек та заходів

Що стосується спортивної програми, то вона розпочнеться з відкриття спортивного клубу "Олімпія".

У 1956-ому році, вперше в "Артеці" був відкритий цей спортивний клуб. Коли проходила Олімпіада, діти, які відпочивали в цей час в "Артеці", написали листа із підтримкою збірній Радянського Союзу. Тоді вона посіла перше місце у загально медальному заліку. Мета клубу – рівнятися на олімпійців.

Дітей у їдальні годуватимуть 5 разів а день: сніданок, обід, підвечірок, вечеря та друга вечеря

Коли відкривається спортивний клуб "Олімпія", то це означає, що у таборі розпочинається спортивне життя.

"Артек" має свої традиційні розважальні ігри і програми. Однією з таких програм є гра "Арт Бол".

"До подій у Беслані 2004-ого року гра називалася "Снайпер". Але пізніше її перейменували на "Арт Бол" ("Артеківський" м'яч). Це командна гра з купою емоцій, драйву та енергією. Вона традиційна для "Артека", в інших таборах її немає. Є ще спортивна гра "Спортландія", з веселими іграми та естафетами. Є інтелектуальна гра, в якій беруть участь всі діти табору. Вони розділені на дві команди та грають одна проти іншої. Крім того, є футбол, баскетбол, настільний теніс, бадмінтон, великий теніс, плавання. Творчості в "Артеці" дуже багато. Тут нічого не відбувається без неї", - додає він.

Всі спортивні майданчики наразі перефарбовують та приводять до ладу

Крім того, кожна дитина може проявити себе індивідуально на творчих гуртках, у різноманітних конкурсах. Ще в Криму колектив розробив спеціальну гру "Я все вмію".

Діти можуть навчитися чомусь новому за дуже короткий час. Наприклад "як за 10 секунд зав'язати краватку", або "як з серветки зробити квіточку", "як креативно зашнурувати своє взуття", "як за три секунди скласти свою футболку, аби вона не пом'ялася".

Човникова станція

Урочистості у таборі

Уже 16 червня тут планується великий концерт, вогнище, урочисте підняття прапорів. Будуть презентувати себе президенти загонів. Очікується, що будуть виступати українські зірки.

Зміни і вартість

Перша зміна розпочинається уже 14-го числа і вона буде соціальною. Більша частина дітей відпочиватиме за рахунок меценатів чи благодійних фондів. Це діти різноманітних соціальних шарів, діти воїнів АТО, діти з обмеженими фізичними властивостями та діти, яким батьки не змогли оплатити путівку.

Вартість пільгового заїзду складе трохи більше 8 тис. грн.

Пляж

Наступний заїзд буде дорожчий. Перебування на зміні, тривалістю 21 день, складе більше 9 тис. грн.

Андрій розповідає, що з кожним днем, бажаючих відвідати "Артек" стає все більше і більше, але перша зміна зможе прийняти лише 100 осіб. Але з кожною наступною, кількість дітей буде збільшуватися.

Підсумовуючи все побачене, можна сказати, що розбудова великого дитячого центру із іменем розпочалася фактично "з нуля". Звичайно, є певна база, є чудові фахівці, які справді переймаються долею "Артеку" та відверто сумують за ним, є інфраструктура та можливості.

Але попереду однозначно довгий шлях. Нехай і тимчасово, але заклад повинен гідно носити ім'я "Артек" та відповідати його стандартам. Він і далі має культивувати загальнолюдські цінності, виховувати моральність, виявляти таланти та вчити справжній дружбі та зробити так, аби дитина пишалася тим, що вона український "артеківець".

Реклама:

Головне сьогодні