"Територія Гідності": у Києві визначилися як виглядатиме Український Дім та Музей Майдану Фото

У вівторок, на Майдані Незалежності було оголошено результати міжнародного відкритого конкурсу, покликаного вшанувати Революцію Гідності "Територія Гідності/Terra Dignitas".

На конкурс проекту надійшло 149 конкурсних робіт. Всього було оголошено 4 номінації:

- "Громадський простір Майдану та центрального ядра Києва";

- "Меморіалізація подій Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні";

- "Міжнародний культурний центр "Український дім на Європейській площі";

- "Багатофункціональний музейний комплекс "Музей Майдану/Музей Свободи";

В обговоренні конкурсних робіт взяли участь представники ради громадських експертів конкурсу та експерт з урбаністичного планування Департаменту містобудування та архітектури Німеччини Катеріна Георге. Голова журі - Карл Фінгерхут.

Роботи оцінювалися за декількома загальними критеріями, серед яких символічність проекту, його функціональність та можливість реалізації, Однак для кожної категорії були також свої індивідуальні вимоги.

У номінації "Громадський простір Майдану та центрального ядра Києва" журі відкидало проекти, які передбачали створення підземних магістралей та підвищених пішохідних шляхів. Натомість надавало перевагу простих та економічно доцільним рішенням. Наприклад проекти, де були велосипедні доріжки, виділені смуги для громадського транспорту, зменшення кількості автомобільних смуг.

Так, першу премію в даній номінації здобув проект, розроблений авторським колективом з Тайваню.


Другу премію отримав проект за авторством киян Юрія Бородкіна та Юрія Неграшевича.

Третю премію розділили між собою два проекти: один із США, а інший зі Львова.

Проект у США

Проект у Львові

Журі обирало ті проекти, де авторам вдалося уникнути радянських за своєю суттю образів "невідомого солдата", зайвого монументалізму та патетики та тих, кому вдалося використати оригінальні виразні засоби - різні типи мощення, мультимедійні інсталяції, озеленення та ін.Як йдеться у повідомленні журі конкурсу, найскладніше було обирати переможців у номінації, присвяченій збереженню пам'яті подій Революції гідності та Героїв небесної сотні. До цієї номінації було подано найбільшу кількість проектів.

Перша премія у даній номінації дісталася колективу з Італії.

Друга премія у даній номінації дісталася проекту команді проектуальників із Києва.


Третю премію
поділили між собою знову два проекти, обидва з США.


У третій номінації, учасникам проекту пропонувалося переосмислити будівлю Українського дому та розробити проект його використання в якості міжнародного культурного центру. Учасники концентрувалися на "заповненні" саме ідеологічної пророжнечі простору колишнього Музею Леніна новими активностями, смислами та розвитку ландшафтної складової прилеглої території.

Перша премія в зазначеній номінації дісталася команді із Києва.

Другу премію присудили команді з Китаю, Пекін.

Третя премія цієї номінації також дісталася киянам.

У цій категорії журі не вручало першої та другої премії, адже "проекти потребують доопрацювання разом з робочою групою і надають скоріше візію, ніж закінчений образ". У категорії "Багатофункціональний музейний комплекс "Музей Майдану/Музей Свободи", журі надавало перевагу тим, хто обережно ставиться до міського середовища, використовували у проекті активний рельєф ділянки проектування та пропонували сценарій розгортання музейної експозиції із застосуванням сучасних мультимедійних технологій.

Тому біло вирішено присудити лише третю премію. Її розділили між собою два проекти з Ірландії та Москви.

Виставка робіт триматиме на Майдані до 25 червня. Тут безкоштовно може роздивитися роботи учасників.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні