Музеї світу попереджають про небезпеку продажу вкрадених іракських цінностей

— 2 червня 2015, 13:21

До списку Міжнародної ради музеїв у Парижі входять предмети мистецтва, які є популярними на чорному ринку (скульптури, кам’яні дощечки, вази і монети). Крім того, музейники видали список порад митній службі і поліції, як виявляти вкрадені старовинні цінності, пише Радіо Свобода.

Керівник музею Лувр Жан-Люк Мартінес заявив, що, як виглядає, угруповання "Ісламська держава" схильне до руйнування безцінних витворів мистецтва, здійснюючи "культурні чистки", схожі до етнічних чисток, які воно проводить в Іраку і Сирії.

У списку є як тисячолітні месопотамські пам’ятки, так і артефакти Османської імперії 19 століття.

Президент ради Ганс-Мартін Гінц зазначив, що торговці пам’ятками мистецтва повинні "припинити купувати предмет, доставлені з Сирії й Іраку".

У той час, як ісламістські бойовики стверджують, що витвори мистецтва пропагують поклоніння ідолам, музейники заявляють, що "Ісламська держава" підтримує прибуткові комерційні розкопки і продаж артефактів на чорному ринку.

Ісламісти з угруповання "Ісламська держава", які захопили значні території в Сирії й сусідньому Іраку, раніше вже знищили кілька стародавніх археологічних об’єктів в Іраку.

Реклама:

Головне сьогодні