Правозахисники закликають евакуювати дітей-сиріт з зони АТО

— 4 червня 2015, 11:08

Про це повідомили представники Національного превентивного механізму (НПМ), які здійснюють моніторинг дотримання прав людини у місцях несвободи.

Так, у 70 км зоні від лінії бойових зіткнень розташовані 33 інтернатні установи, що знаходяться як у комунальній власності, так і підпорядковані Міністерствам освіти, охорони здоров’я та соціальної політики.

Наприклад, у Сєвєродонецькій обласній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів, розташованій у 28 км від м. Щастя, навчається 86 підопічних, усі вони є сиротами.

У 20-кілометровій зоні від місця проведення АТО знаходиться Дзержинська загальноосвітня школа-інтернаті І-ІІІ ступенів Дзержинської міської ради, у який зараз перебуває 319 учнів. З 92 підопічних Маріупольського дитячого будинку "Центр опіки" 56 дітей покинуті або позбавлені батьківського піклування. У Макіївському будинку дитини системи охорони здоров’я, діти з якого ще наприкінці минулого року перевезені до Краматорського будинку дитини "Антошка", наразі перебуває близько 20 нових вихованців.

За словами заступника керівника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Офісу Уповноваженого ВР з прав людини Катерини Чумак, у разі загострення ситуації у зоні проведення АТО єдине, чим забезпечені діти прифронтової зони – тимчасові бомбосховища (тісні, без належної вентиляції та запасу питної води).

"Керівництво закладів не має чіткого плану евакуації дітей (яким транспортом, до яких установ). На період літніх канікул практично всі діти шкільного віку залишаються разом з батьками у прифронтовій зоні, що свідчить про низький рівень роз’яснювальної роботи серед батьків щодо загрози життю та здоров’ю їхніх дітей", - каже вона.

Ще 9 лютого 2015 оку прем‘єр-міністр Арсеній Яценюк у відповідь на подання Уповноваженого ВР з прав людини щодо налагодження системи евакуації установ Донецької та Луганської областей видав доручення, в якому просив "терміново вжити необхідних заходів щодо врегулювання порушених питань". Утім дотепер 3585 дітей залишаються у зоні АТО. А на питання моніторів про те, куди у разі небезпеки вивозити дітей, неодноразово чули відповідь від керівників та працівників закладів, що така інформація до них не доведена.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні