На днях до Львова приїде "ДОНКУЛЬТ"

— 9 червня 2015, 18:07

В рамках "ДОНКУЛЬТУ" заплановано близько 80 подій у складі великої мультидисциплінарної програми, що розроблялась у співпраці митців та дослідників з Донбасу, Львова та Києва. (детальну програму "Донкульту" дивіться тут)

Культурний форум "ДОНКУЛЬТ" відкриється 16 червня 2015 двома подіями: виступом проф. Гіроакі Куромії "Енігма Донбасу" о 16:00 у Великій сесійній залі Львівської міської ради та презентацією виставки "ДОНКУЛЬТ" у Львівському палаці мистецтв – о 19:00.

Окрім Палацу мистецтв події Форуму задіють головні культурні локації Львова: Львівський оперний театр, Центр міської історії, Львівський театр ім. Лесі Українки, філармонію, музичну академію.

Окремі заходи відбудуться в Музеї етнографії та художнього промислу, мистецькому об’єднанні "Дзиґа", просторі "Майстерні міста", галереї Detenpyla.

Театральні вистави пройдуть також на сценах Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва і Львівського драматичного театру ім. Л. Українки.

Масштабна виставка образотворчого мистецтва стане візуалізацією дискусії про історію та культуру Донбасу. Велика експозиція проекту продемонструє комплексне дослідження культурної історії "шахтарського краю", її багатошаровість, неоднозначність і розмаїття.

Куратори задіяли широкий мистецький матеріал від творів класиків соцреалізму та неофіційного мистецтва (С. Григор’єв, В. Зарецький, С. Параджанов, В. Хоренко, Г. Тишкевич, В. Бауер та ін.) до робіт сучасних художників (М. Куликівська, К. Гнилицька, О. Салманов, Р. Мінін, А. Савадов, В. Марущенко та ін.).

Дискусійно-лекційна програма пропонує 24 заходи різних форматів: публічні лекції, які розглядатимуть Донбас у XIX – XX ст. з перспективи робітничої, міської історії та трансформацій прикордоння, дискусії за участі експертів з України, Польщі, Німеччини, США, Канади, на яких обговорюватимуться актуальні питання переосмислення того, чим є цей регіон, його минуле, спадщина і сучасна ситуація.

Серед лекторів та експертів – Гіроакі Куромія, Деніел Валковіц, Тетяна Журженко, Олена Стяжкіна, Сергій Єкельчик, Дагмар Кіфт. Заходи супроводжуватимуться показами документальних хронік про промислові міста України, вуличною історичною виставкою "Праця, виснаження та успіх. Міста-корпорації в Донбасі".

У рамках проекту "Регіон в об’єктиві" відбудуться дві фотовиставки та дискусії з сучасними українськими художницями та художниками Віктором Марущенком, Євгенією Бєлорусець, Сашею Курмазом, для яких Донбас є темою різнобічних візуальних досліджень.

Форум запропонує глядачам масштабну музичну програму – близько 13 подій, серед яких концерт симфонічної музики сучасних донецьких авторів "In memoriam…", вечір вільної імпровізації у виконанні музикантів зі Львова (Марк Токар), Києва (Юрій Зморович) та Донецька (Олександр Сушинський); музикальні перформанси – проект "КонстантиPlus" львівського ансамблю "ConstantY" та проект "L'impossible | "Територія неможливого діалогу" від київських дуету "Блук" та колективу "Ensemble Nostri Temporis", синтетична мистецька акція "Приготування".

Головна подія програми – концерт-закриття "Золота Україна" за участі всесвітньо відомого українського диригента Кирила Карабиця – головного диригента Борнмутського симфонічного оркестру (Великобританія), який має звання "Диригента року" за версією британського Королівського філармонічного товариства.

Театральна програма "ДОНКУЛЬТУ" містить близько 10 подій. На сценах театрів глядачі побачать найвизначніший на сьогодні проект Влада Троїцького – нову оперу "КОРІОЛАН"; документальну виставу "Миколаївка", де діти-школярі 8 – 10 класів, які пережили бомбардування їхнього містечка і школи, є авторами та виконавцями своїх монологів (один із спільних проектів Наталії Ворожбит та німецького драматурга Георга Жено – співзасновника опозиційного експериментального театру "Театр.doc" (Москва), який з 2014 чимало працював на Донбасі).

Також Георг Жено представить відвертий нарис сьогоднішньої України "в огні" у виставі "Страх в Україні" та разом із психологом Олексієм Карачинським протягом Форуму працюватиме із переселенцями зі Сходу, що зараз проживають у Львові, результатом чого стане вистава у форматі "work in progress".

Літературна частина програми "ДОНКУЛЬТУ" включає літературні зустрічі, музично-поетичні перформанси, обговорення-дискусії за участі письменників із Донеччини, Луганщини та Львівщини.

Загалом 9 подій, серед яких – "Тур футуристів Донбасом" – вечір захопливих історій про поетів, що 1929 їздили в тур Донбасом, у виконанні сучасних авторів зі Львова, Донецька, Макіївки та Луганська; розмова "Made in Donbas", на якій зустрінуться Віктор Неборак (Львів), Іван Андрусяк (Івано-Франківська обл.), Борис Гуменюк (Тернопіль), які з різних причин мешкали на Донбасі; і навіть літературна екскурсія Донецьком у Львові – "Ґетто: вижити не можна померти" від Олега Солов’я.

Кінопрограма Форуму запрошує на кіновечори, дискусії та обговорення (8 подій). У програмі кінострічки про Донбас і проблематику індустріальних регіонів від 1920-х до сучасності – твори метра світового кіноавангарду Дзиґи Вертова, молодих, але вже відомих українських режисерів Олександра Ратія та Руслана Батицького, короткометражне кіно з Донбасу, фільми закордонних режисерів – Міхаеля Главоггера, Ґаеля Мокaера та ін.

Для дітей та підлітків під час Форуму діятиме освітній проект "Твої / Мої історії" (близько 9 подій). Його програма буде зосереджена навколо тематики міста. Маленькі відвідувачі Форуму зможуть взяти участь у створенні анімаційного соціального відеоролика "Місто в моїх руках", працюватиме історична школа-майстерня про давню і сучасну історію міста – "Донбаські історії голосом дітей". Батьків, освітян та педагогів запросять на "Зустріч за кавою" для спільного обговорення способів та форматів розмови з дітьми та підлітками на "недитячі" теми: про війну, конфлікт і травми.

Художник Роман Мінін, виходець з Донбасу, який протягом кількох останніх років працює над соціальними проектами в публічному просторі, запропонує дітям зі Східного регіону, що наразі мешкають у Львові, долучитися до мистецької акції та разом створити розпис на стіні бібліотеки у Львові.

І на останок, важливим завданням колективу організаторів "ДОНКУЛЬТУ", учасників та відвідувачів є творча комунікація, результатом якої стане створення ініціативної групи з Галичини, яка допоможе зробити наступний проект, що презентуватиме цей регіон на Сході України, а саме у Харкові.

Реклама:

Головне сьогодні