Тест

Художниця Марина Абрамович: "Похорон художника має стати його останнім творінням"

68-річна художниця відома своїми драматичними експериментами, що демонструють взаємозв'язок між аудиторією та виконавцем, пише The Independent.

На думку художниці, "митець має померти свідомо, без страху", а похорон має бути "останнім творінням".

"Я би хотіла мати три Марини. Звичайно, одна справжня, а дві інші - ні. Адже людина не може мати три тіла. Але я би хотіла, аби Марин поховали в трьох містах, де я довго мешкала: Белград, Амстердам та Нью-Йорк. А інтрига буде в тому, що ніхто не знатиме, де саме знаходиться реальне тіло. Тим, хто в скорботі, не потрібно буде вдягатися в чорне, а навпаки - нехай вдягнуть світлі тони", - ділиться вона.

Вона також розповіла, що хотіла б аби на церемонії співав її улюблений співак Ентоні з гурту "Antony and the Johnsons" та виконав пісню "I Did It My Way".

Марина Абрамович відома як авторка перформансу "В присутності художника". Його ідея була у тому, аби Марина змогла обмінятися поглядами з будь-яким бажаючим відвідувачем виставки. Цей момент фіксувався фотографом. Перформанс тривав 716 година та 30 хвилин. Протягом нього, вона подивилася в очі 1500 глядачам. У перший день перформансу вона зустрілася із художником та своїм коханням Улаєм. Вона не змогла стримати сліз та розплакалася.

Вона входить до списку найвпливовіших людей у мистецтві за версією англійського видання "ArtReview".