У "Софії Київській" влаштують "Анна-фест", присвячений постаті Анни Ярославни.

— 17 липня 2015, 11:00

Про це повідомляє прес-служба заповідника.

Головна ідея заходу донести до українців, що ми не вступаємо в Європу, а повертаємось до неї.

"У цьому сенсі постать Анни Ярославни найбільш показова, а її батько, Ярослав Мудрий, був одним із перших євроінтеграторів в історії нашої Батьківщини", - відзначають організатори.

У програмі фестивалю – пізнавальне дійство з яскравим камерним світломузичним представленням проекту макету пам’ятника Анні Ярославні, майстер-класи для дітей та дорослих, кінопокази, зустрічі з істориками, письменниками, акторами, дотичними до теми Анни Ярославни.

Також працюватиме Школа Високого Етикету від Французького інституту, де всі охочі зможуть відчути себе трішки монархами і отримати ознаки королівської влади.

Історична довідка. Анна Ярославна залишила глибокий слід в історії Європи. ЇЇ називають праматір’ю всіх французьких і навіть європейських монархів.

Шлюб Анни з королем Франції Генріхом І Капетінгом посів особливе місце у французьких анналах.

Вінчання та коронація Анни відбулися на Трійцю 19 травня 1049 р. у кафедральному соборі Реймса, де коронувалися французькі королі.

Під час церемонії, яку здійснив архієпископ Реймський Гі де Шатільон, Анна заприсяглася на Євангелії, котре привезла з Києва.

Відтоді на Реймському Євангелії, яке стало коронаційним, присягалися всі французьки королі, аж до Людовика XIV і Карла Х.

По смерті короля Генріха Анна брала участь у державних справах при малолітньому синові – її ім’я стоїть разом з іменем сина під численними грамотами 1060-х рр.

Цікаво, що на хартії Філіпа Суассонському абатству (1063) зберігся підпис Анни, зроблений кирилицею: "Анна ръина", тобто "Анна королева". Підпис передає старофранцузьку вимову слів слов’янськими літерами.

Час смерті та місце поховання Анни невідомі. За однією версією, вона повернулася на Русь, за іншою – померла у Франції і була похована в абатстві Вільє, поблизу Форте-Алепс.

Існує також переказ, нібито Анна похована в заснованому нею монастирі св. Вінцента. Пам’ять про Анну живе у Франції і в Україні донині.

Українська правда. Київ

Реклама:

Головне сьогодні