"Татусеве тіло": погляд науковців на популярний тренд

— 21 липня 2015, 16:59

Як пише Time, вираз dad bod став "вірусним" завдяки студентці Маккензі Пірсон, котра написала есе про те, чому дівчата шаліють від таких чоловічих фігур.

"Приємний баланс між пивним кендюхом та підкачаним животом" говорить про те, що його власник щирий, не женеться за ідеальною формою та не боїться на вихідних попоїсти смачненького.

Він не відлякує дівчат своєю досконалістю, не змушує комплексувати через недоліки їхніх фігур. Він дає змогу почуватися тендітною на своєму тлі, а ще до нього приємно горнутися.

Парубок із "татусевим тілом" у 20 років відверто дає дівчині зрозуміти, як виглядатиме в 45, після того, як у них із нею народиться трійко дітей, написала Пірсон.

Що ж, науковці в дечому згодні з дівчиною. "Татусеве тіло" – це реальна річ. Результати дослідження на цю тему оприлюднив нещодавно American Journal of Men's Health.

Педіатр Крейг Гарфілд із Медичної школи Фінберга Північно-Західного Університету та його колеги розглянули дані щодо понад 10 тисяч чоловіків. Фахівці спостерігали за ними із 12 років упродовж двох десятиліть. Зокрема їх цікавило те, як змінювався індекс маси тіла (ВМІ) піддослідних, як він корелювався з наявністю в учасників дітей.

Учені звертали увагу й на те, чи жили татусі постійно разом із синами чи дочками, або лише їх навідували, наприклад, у випадку розлучення.

Виявилося, що і в тому, і в іншому випадку батьківство протягом 20 років "додавало" чоловікові в середньому 1,8 кілограма. Бездітні ж чоловіки зростом у 1 метра 83 сантиметрів до 32 років у середньому ставали легші на 600 грамів.

"Це унікальний погляд на вплив цього соціального феномену, батьківства, на біологічний маркер ВМІ. Це дійсно позиціонує батьківство як потенційний соціальний детермінант чоловічого здоров'я", - каже Гарфілд.

Зі слів лікаря, хоча чимало чоловіків, ставши батьками, кидають палити, починають менше пити та набувають інших здорових звичок, на їхню фізичну форму діють й інші фактори. Поряд із ними з'являється більше висококалорійних смаколиків, що їх полюбляють малюки. Врешті-решт, татусям час від часу доводиться доїдати за вередливою малечею.

"Із моєї точки зору, якби не діти, у нас удома не бувало б стільки піцци, і, якби не діти, моя жінка не пекла б стільки брауні", - підсумовує дослідник.

"Також (із появою дітей) змінюється те, чи вдається тобі знаходити час на те, щоби кудись вийти та зайнятися спортом, виспатися та подбати про себе", - додає він.

Реклама:

Головне сьогодні