Смартфон допоможе визначити вагітність та діабет

— 3 липня 2015, 13:20

Як повідомляється на сайті журналу Optics Express, показання датчика можуть працювати через додаток у смарфтоні у режимі реального часу.

При правильному використанні, користувач смартфону матиме можливість контролювати різні типи фізіологічних речовин, в тому числі кров, сечу, слину та піт. У разі впровадження технології, датчики можуть бути поєднані із GPS-навігацією і користувачеві може бути запропонований маршрут до найближчої аптеки, лікарні або реанімації.

Датчик використовує явище поверхневого плазмонного резонансу, що відбувається, коли світло змушує електрони на поверхні тонкої металевої плівки штовхатися та аналізувати склад рідини на наявність конкретних біомолекул або слідових газів.

Поверхневий плазмонний резонанс виникає, коли фіксований промінь світла падає на металеву плівку. Велика частина світла відбивається, але невелика частина поглинається поверхневими електронами плівки, змушуючи їх резонувати. "У нас є потенціал для розвитку невеликої, але надійної лабораторії", - каже винахідник та співавтор проекту Бернард Рот.

Поверхневий плазмонний аналіз є явищем широкого використання для біодатчиків. Але воно, як правило, потребує громіздкого лабораторного обладнання.

Реклама:

Головне сьогодні