Важкопоранених українських бійців навчатимуть ходити у Австрії. Фото

— 8 липня 2015, 11:59

12 українських героїв, поділені на невеличкі групи, отримуватимуть безцінну можливість заново навчитись безболісно ходити на нових ногах.

Кожна група зі складними ампутаціями перебуватиме не менше трьох тижнів під пильним наглядом досвідчених реабілітологів разом з протезистами у австрійському закладі і триватиме програма до середини вересня 2015 року.

За словами голови благодійної організації підтримки України Ольги Чуйко, є такі потерпілі, які втратили обидві кінцівки, а є такі, що мають високе відсічення, тобто складні ампутації.

"Тут от є Олександр, він ще має суглоб. А от наступної групи будуть два хлопці, які не мають їх. При високій ампутації, навчитися ходити - справа не проста. Але, це можливо". – розповідає вона.

Насправді, це вже другий модуль програми. 4 лютого до Австрії вирушила перша група потерпілих.

Олександр має збережений суглоб, а от жінка-волонтер втратила обидві ноги

Місця для українських бійців сплатили австрійські меценати, яких активісти збирали по всій Австрії.

Ольга розповідає, що центр сам запропонував свою допомогу.

"Вони надіслали нам листа про те, що можуть допомогти реабілітувати потерпілих. Проте вони не знали, яка саме допомога необхідна нам. Вони не знали, які в нас потреби. Утім, коли ми зрозуміли, що в нас є невеликий шанс, ми почали надавати перелік необхідної нам допомоги. Зупинилися ми на важких травмах центру ампутації. Коли ми зрозуміли, що їм облаштовуватимуть культоприймачі, вчити ходити, ми зрозуміли, що це перемога", - додає вона.

"Ми дуже переживали, що з ним станеться і.... так трапилося", - каже дівчинка та весь час горнеться до тата.

Безумовно, що для українських медиків та потерпілих, все було безкоштовно.

"Коли я супроводжувала першу групу, я мала коротку розмову із керівництвом клініки. Вони у перший же день спитали, чим ми можемо допомогти. Я відповіла, що нам потрібні знання і запропонувала йому приїхати до України та навчити наших лікарів. Але, нажаль, в них не склалося через робочі графіки. Натомість, вони запросили наших лікарів на навчання", - додає вона.

Тож до першої групи, що вирушає на лікування приєднаються і медики, яких навчатимуть як реабілітувати важкопоранених.

"Хлопці, що вернулися кажуть, що насправді це не так складно. Варто лише навчити наших спеціалістів складних вправ для реабілітації. Вони важкі, але необхідні. Їх потрібно виконувати в рамках певної системи. Але ми ж є не є якась відстала країна. Ми досить феноменальні. Тож, Let`s Go", - додає волонтер.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні