У пологовому будинку у Чернівецькій області відкрили "Вікно життя"

— 9 липня 2015, 11:42

В спеціально оснащеному боксі, де є колиска, можна анонімно залишити небажане немовля. Аби мати була певна, що залишиться непоміченою, віконце обладнали на задньому дворі біля запасного входу у пологове відділення. Профінансували створення віконечка місцеві церква та підприємці, повідомляє Громадське.

За чотири місяці роботи до віконечка діток ще не ставили, але головне зараз поширити інформацію про таку можливість, переконана завідуюча пологового відділення Сторожинецької лікарні Валентина Манчуленко:

"На початку року у нашому колективі виникла ідея створення віконця життя, яке повинно зберегти життя дитини, від якої відмовиться мама. І подарувати можливість прожити це життя в іншій сім’ї. Декілька років тому був випадок в нашому районі, коли дівчинку в поліетиленовому пакеті підкинули нам на поріг пологового будинку. Вчасно знайшли її наші працівники, вдалось врятувати їй життя. Тепер вона виховується в нормальній сім’ї і досить щаслива. Був інший випадок більш трагічний, коли мертве немовля було знайдене на смітнику. Але знайти горе-маму так і не змогли. І от саме для того, щоб таких випадків не було, виникла ідея створення такого віконечка в нашому пологовому відділенні", - каже вона.

Валентина Манчуленко також зазначила, що такі віконця давно працюють в Європі, де створюються при монастирях, церквах.

Старша акушерка пологового відділення Світлана Ілліка розповіла про механізм роботи "віконця життя": "Якщо мати вирішила залишити дитину, вона може підійти до віконечка, яке ніким не боячись того, що хтось побачить. Вона відкриває віконечко і кладе дитину в колисочку. При цьому спрацьовує сигналізація. Тоді спускаються співробітники, щоб забрати цю дитину і оглянути".

Завідувачка пологового відділення Валентина Манчуленко додала, що протягом двох місяців мама може забрати свою дитину, якщо її материнство буде доведено.

"Дитинку з віконечка забираються наші медичні працівники. Її оглядає наш лікар-неонатолог і в подальшому вона переводиться на другий етап виходжування новонароджених в відділенні патології новонароджених в обласній клінічній дитячій лікарні і вже далі долю дитини вирішують соціальні служби", - додає вона.

Головний позаштатний акушер-гінеколог обласного департаменту охорони здоров’я Василь Ринжук переконаний, що коли у матері буде вибір – чи лишити дитину на вулиці, чи покласти її у віконечко, то віконечко може стати рятувальним для малюка: "Ці вікна потрібні у кожному лікувальному закладі. Якщо ми хоча б одне життя врятуємо, то це вже виправдає його створення".

Наразі в Україні вже встановлено 14 таких "вікон життя". Щороку фіксують близько півтисячі випадків, коли батьки відмовляються від дітей в акушерських стаціонарах.

Реклама:

Головне сьогодні