В Україні скасували заборону на в'їзд особам із ВІЛ-позитивним статусом

— 5 серпня 2015, 15:33

Про це йдеться у повідомленні уповноваженої ВР України з прав людини Валерії Лутковської.

"22 липня 2015 року Уповноважений з прав людини направила листа на адресу Міністра охорони здоров’я України, в якому висловлювалося прохання вжити заходів щодо внесення змін до Переліку з метою усунення дискримінаційних положень і приведення його у відповідність до міжнародних і європейських стандартів в галузі захисту прав людини. У відповідь Міністерство охорони здоров’я повідомило, що наказом від 11.06.2015 № 329 ВІЛ-інфекцію як підставу для відмови у наданні дозволу на імміграцію в Україну з Переліку виключено. Зміни до Переліку набрали чинності 10 липня 2015 року", - йдеться у повідомленні.

Крім того, як зазначається на сайті Уповноваженого, діюча заборона на імміграцію в Україну людям, які живуть з ВІЛ безумовно становить пряму дискримінацію та порушує Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, суперечить практиці Європейського суду з прав людини, а також згідно із загальноєвропейським консенсусом з цього питання не є ефективним засобом запобігання поширенню ВІЛ, підриває зусилля держави в цьому напрямі тощо.

На думку Уповноваженого з прав людини, скасування відповідної заборони для ВІЛ-позитивних іноземців та осіб без громадянства є значним кроком уперед у сфері захисту прав людини та протидії дискримінації людей, які живуть з ВІЛ.

Окрім того, ухваливши таке рішення, Україна приєдналась до біля 140 прогресивних держав, які також скасували подібні заборони як необґрунтовані.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні