Львівська чиновниця подала на звільнення після скандалу щодо церкви

— 7 жовтня 2015, 15:33

"Я уже написала заяву про відставку, бо ситуація зайшла у глухий кут", - сказала вона Zaxid.net.

Керівник департаменту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна підтвердила відставку Магдиш із посади. За її словами, таке рішення її підлеглої стало для неї несподіванкою.

"Ірина Магдиш – дуже професійна людина, у мене ніколи не було зауважень до її роботи, але це її особисте рішення і його треба поважати", - сказала Слічна виданню.

Раніше 7 жовтня міський голова Львова Андрій Садовий вибачився у Facebook за слова Магдиш про роль церкви у житті львів’ян, які вона сказала в інтерв’ю "Українській правді. Життя".

"Не знаю, чи мої слова в повній мірі компенсують ту образу, якої зазнали вірні та представники церкви від слів керівника управління культури міста Львова. Але мої вибачення щирі. Бо ці слова образили і мене особисто", - написав Садовий.

"Релігія – це дійсно особиста справа людини. І громада має мати весь спектр культурної пропозиції. І справа міста робити таку пропозицію, створювати відповідні умови, а не показувати на когось пальцем і казати, що хтось щось робить не так", - зазначив він.

"Вірю, що вміння і таланти пані Ірини будуть корисними в місті. Але я особисто вже навряд чи зможу з нею працювати в одній команді", - завив мер Львова.

Станом на 15:00 такого допису у Facebook Садового немає.

Магдиш в інтерв’ю сказала, що у Львові є райони, де немає жодного культурного центру, бібліотеки, театру або кінотеатру, "єдина розвага для людей в такому районі – церква", і "церква починає на цьому жирувати і зловживати страшним чином".

[L]"В одному з таких районів в кожній школі у вестибюлі стоїть фігура Божої матері, обкладена квітами, такий вівтар маленький. Іноді я там заставала моменти, коли під час уроків діти стояли як на лінійці перед цим вівтарем, а пастор правив службу. На моє запитання, чому діти тут, а не на уроках, ніхто не знайшов, що відповісти", - казала Магдиш.

"Це їхні гроші. Їхні парафіяни – це їхні гроші, а прихожан треба виховувати з малих років. Якщо людина звикла ходити до церкви як на єдину розвагу у своєму світі, і вносити пожертвування, то церква буде процвітати", - додавала вона.

На її думку, "церква не має бути єдиною інституцією і культурною пропозицією, ми маємо пропонувати людям інші можливості".

Поява цього матеріалу викликала обурення у консервативних колах УГКЦ. Ієромонах УГКЦ, отець Юстин Бойко у відкритому листі до Андрія Садового попросив прояснити особисту позицію мера міста та міської Ради з цього приводу.

Лист представника УГКЦ Садовому. Скрі-шот із "Катольцького оглядача"

Згодом ієромонах подякував Садовому за вибачення.

Реклама:

Головне сьогодні