З початку року 17 людей постраждали від расистських нападів

— 11 листопада 2015, 12:13

Про це повідомила експерт із питань протидії расизму та ксенофобії Міжнародної організації з міграції в Україні Яна Салахова, повідомляє Центр інформації про права людини.

За її словами, за перші десять місяців 2015 року мережа "Ініціатива розмаїття" зафіксовувала 10 випадків насильницьких дій з підозрою расової мотивації, в результаті яких постраждали 17 осіб.

Серед них 13 іноземців з таких країн, як Нігерія, Йорданія, Афганістан, Сирія, Гана, Демократична Республіка Конго, що становить 76% від усіх потерпілих, а також громадяни України таджицького та єврейського етнічного походження, мусульманського віросповідання та зі змішаним походженням.

Прояви насилля були зафіксовані у 4 містах України: Київ (4 випадки), Харків (4 випадки), Дніпропетровськ (2), Одеса (1).

9 потерпілих звернулися до міліції, одна справа була закрита. 7 потерпілих відмовилися звертатися до правоохоронних органів. Інформація щодо звернення по одного випадку відсутня.

"Головною особливістю злочинів на ґрунті нетерпимості є те, нападник висловлює свою нетерпимість не тільки і не стільки до конкретної жертви, але до всієї громади через її характеристики, - сказала Яна Салахова, - Саме тому злочини на ґрунті нетерпимості є особливо суспільно-небезпечними та потребують моніторингу й ретельного розслідування для раннього попередження початку соціального або етнічного конфлікту".

Вона додала, що лише один із задокументованих випадків містить у кваліфікації справи мотив ненависті (ст. 161 Кримінального кодексу України), а майже половина потерпілих узагалі не звертається до правоохоронних органів.

Втім, на думку адвоката Юлії Науменко, яка представляє постраждалих від злочинів на ґрунті ненависті, моніторинг громадських організацій не відображає повної картини щодо вчинення таких злочинів.

Причини: проблема кваліфікації злочинів на ґрунті расової нетерпимості, низька якість слідства та невміння міліції працювати з такими справами, а також те, що постраждалі часто відмовляються від доведення справи до кінця або не звертаються зовсім.

"Ці проблеми яскраво проявилися і в двох нещодавніх справах: щодо побиття неповнолітнього хлопця в метро "Позняки" і щодо побиття афроамериканців в НСК "Олімпійському", - додала вона.

Проект "Без кордонів" Центру "Соціальна дія" розробив інструкцію для постраждалих від злочинів на ґрунті ненависті і запрошує їх звертатися для отримання консультації та адвокатської підтримки за номером гарячої лінії 0930351515 чи за допомогою онлайн-форми.

Реклама:

Головне сьогодні