Рекомендація вчених: не хнюптеся, усміхайтеся

— 24 листопада 2015, 16:15

Психологи стверджують: навіть якщо ви змушуєте себе всміхатися, і ваша усмішка є вдаваною, вона все одно полегшує стрес.

Про це пише The Huffington Post.

Науковці Тара Крафт та Сара Прессман провели цікавий експеримент. Психологи попросили добровольців узяти до рота китайські палички та за їхньою допомогою або надати своєму обличчю нейтрального виразу, або зобразити напівусмішку, або всміхнутися "аж до вух". Половину людей дослідники попросили саме всміхатися.

Потім учасників попросили виконати серію складних, стресових завдань. Наприклад, вони мали своєю "не головною" рукою слідкувати за зірочкою, що рухалася, причому дивлячись на її рух у дзеркалі. Дослідники тим часом спостерігали за серцебиттям добровольців та рівнем стресу.

Вони виявили, що ті піддослідні, котрим була дана вказівка всміхатися, хвилювалися менше. Особливо вчені це помітили в тих, хто широко усміхався під час виконання завдання. Проте навіть ті люди, кому не казали всміхатися, але вони самі за допомогою паличок попіднімали собі кутики вуст, продемонстрували нижчий рівень стресу.

"Наступного разу, як ви стоятимете в пробці або переживатимете інший тип стресу, може, вам варто буде спробувати на хвилинку втримати на обличчі усмішку. Це не лише допоможе вам психологічно зробити "хорошу міну", а й дійсно може піти на користь вашому серцю!", - радить Прессман.[L]

Інше дослідження, результати якого наводить видання, було присвячене зв’язку між виразами обличчя та депресією. Дерматолог Ерік Фінзі та професор психіатрії Норман Розенталь залучили до нього 74 пацієнтів із депресією. Частині з них було зроблено ін’єкцію ботоксу, котра мала не давати їм хмуритися. Частина отримала праце бо – ін’єкцію сольового розчину.

За 6 тижнів лікарі виявили, що серед учасників першої групи стан покращився в 52%. Натомість у другій групі, де сольовий розчин ніяк не впливав на міміку, симптоми депресії зменшилися лише в 15%.

Таким чином, щасливий вираз обличчя дійсно робить людину щасливішою. Усмішка, байдуже, щира вона чи ні, змушує мозок думати, що ми справді задоволені. Крім цього, усмішка навіює спогади про хороші моменти з минулого, а це теж покращує настрій.

Окрім цього, попередні дослідження доводили, що усміхнені люди видаються іншим більш приязними та приємними.

Нагадаємо, також експерти нещодавно підтвердили: доброта – це ключовий фактор щастя.

Реклама:

Головне сьогодні