Віце-президент НАН України Антон Наумовець відреагував на критику з боку уряду

— 27 листопада 2015, 18:03

Минулого тижня прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що йому неясно, куди йдуть гроші, які виділяються на науку.

Віце-президент НАН України, професор фізики Антон Наумовець розповів Би-Би-Си Україна, чому його обурює критика.

"Ми щороку подаємо товстий звіт, у якому зосереджені відомості про те, що Академія зробила протягом підзвітного року. Крім того, навесні було засідання загальних зборів НАНУ, і там академік Борис Патон, президент Академії, зробив доповідь про те, що Академія робила попередні шість років. Хай би урядовці почитали це. Це ж прозоро", - обурився вчений.

Віце-президент НАН України поскаржився, що на науку в Україні виділяється з держбюджету всього 2,5 млрд. гривень, що в десятки разів менше, ніж те, що отримують на науку закордонні установи.

Професор Антон Наумовець навів приклад ефективності української науки: "В Україні на всіх АЕС працює 15 атомних реакторів, які виробляють енергію. Цього року атомна енергетика виробила приблизно 60% всієї енергії в Україні. Якби не було НАН України, а в її складі – Інституту ядерних досліджень у Києві чи Харківського фізико-технічного інституту та інших менших інститутів, то треба було б ці реактори виводити з використання. І на кожному такому реакторі Україна втрачала б приблизно 1-1,5 млрд доларів на рік".

Також вчений розповів про розробку Донецького фізико-технічного інституту ім. Галкіна - мамотермограф. Прилад призначений, щоб своєчасно робити діагностику молочних залоз на рак, впроваджен у Ніжині на заводі медичної апаратури.

Мамотермограф, фото: nas.gov.ua

"Інститут проблем матеріалознавства ім. Францевича розробив біокераміку, яка сумісна з організмом і використовується в протезуванні для заміщення твердих тканин. В Україні вже зроблено сотні операцій з її використанням", - додав вчений.

НАН нещодавно прийняла програму підвищення обороноздатності держави. З понад сотні проектів відібрали 26. Умови були жорсткі: щоб ці розробки були впроваджені за один-два роки. Всі проекти проходили експертизу в Міністерстві оборони і Укроборонпромі.

Серед них багато медичних розробок – кровоспинні препарати, прилади для очищення і зберігання крові. Деякі з них мають подвійне призначення – військове і цивільне.

Вчений каже, що для того, щоб наука розвивалася, уряд повинен не критикувати, а створювати інвестиційний клімат і збільшувати фінансування. Покі у щорічному Глобальному рейтингу інновацій, серед укладачів якого є підрозділ ООН, Україна цього року посідає 64-те місце зі 141-го. Поруч з нею розташувалися Сербія, Сейшели і Монголія.

Реклама:

Головне сьогодні