Жива ялинка: чи прижився в Україні екологічний тренд?

За час новорічних свят українці придбали або взяли в оренду приблизно на 30% більше живих ялинок у горщиках, ніж минулої зими.

Експерти з природоохоронної сфери пов’язують це передусім із ініціативою української філії WWF (міжнародної громадської організації "Всесвітній фонд дикої природи").

WWF розробив інтерактивну мапу, на якій кожен охочий мав можливість знайти місця легального продажу ялинок у своєму регіоні.

Крім цього, користувач міг додати на карту координати розсадників, де дерева вирощують для законного збуту, а також повідомити громадськість про "точки", де торгують браконьєрськими ялинками.

У вільному доступі карта була доступна, починаючи з 10 грудня – за цей час її переглянули близько 45 000 разів.

Поки WWF підбиває підсумки своєї кампанії, "Українська правда.Життя" з’ясувала, жителі яких регіонів вподобали новорічний мейнстрім, де зафіксували найбільше порушників, а також що треба знати тим, хто вже придбав живу ялинку в горщику.

Найактивніші учасники акції

Найбільший вибір живих ялинок у горщиках був у Львівській області. Там користувачі відмітили 41 розсадник і 6 магазинів з не спиляними зеленими красунями.

Ідея збереження українського лісу також знайшла прихильників у Київській області, де активісти позначили 26 розсадників і 12 садових центрів.

Трійку лідерів закриває Дніпропетровщина. Там волонтери зафіксували 12 розплідників і 8 торгових центрів, де продавали живі ялинки.

Фото Wendy Cutler (flickr.com)

Кількість "точок" в інших областях загалом не перевищує чотирьох. Проте експерти запевняють, що легальну ялинку можна було знайти й там.

Містянам – у мережах супермаркетів, а жителям сіл – у місцевому лісовому господарстві.

На майбутнє, варто запам`ятати, що перевагу слід віддавати саме лісництвам, адже тоді менше шансів, що ялинку пошкодять під час перевезення.

Рейтинг областей-порушників

Найбільш активно в боротьбі з браконьєрством себе проявили кияни, повідомивши про 26 фактів нелегального продажу деревини.

Жителі Дніпропетровської області виявили 14 точок із незаконно зрубаними ялинками, а херсонці та миколаївці – по 4.

Дехто залишав на мапі не лише координати "точок", але й докладні коментарі. Ось, приміром, опис одного волонтера з Ужгорода:

- Друга за величиною точка. Ялинок дуже багато, порахувати можна тільки виставлені (приблизно 60), але є дворик, повністю ними завалений. Скільки їх там – невідомо.

Фото Leonora Enking (flickr.com)

Нагадаємо, що ялинки, спиляні у нелегальний спосіб, – це дерева, які не мають етикетки з індивідуальним номером і відповідним штрих-кодом, незалежно від того, де і як вони вирощені.

WWF також попереджає, що часто браконьєри наліплюють на дерева "липові" бирки, аби видати ялинку за легальну. Таким чином, кожен штрих-код варто власноруч перевірити за допомогою єдиної електронної бази деревини Державного агентства лісових ресурсів України.

Коли будуть відомі результати акції

Поки що фінальної статистики немає.

Однак, за словами експерта WWF Андрія Плиги, запуск інтерактивної карти дасть можливість після завершення свят уперше отримати бодай відносні цифри щодо кількості втрачених лісних масивів.

Наразі організація готує тексти офіційних запитів, збирає інформацію від волонтерів.

На думку Плиги, результати навряд будуть втішними, адже не менше половини ялинок, що продавалися, були нелегальними.

Фото ProFlowers (flickr.com)

За лісистістю території Україна вже поступається більшості європейських країн, наприклад, навіть крихітній Латвії – аж утричі.

Одна з причин, чому ситуація з лісовідновленням у ЄС ліпша – відмова населення від щорічного "святкового" браконьєрства.

До того ж є регіони, де через наявність окремого виду дерева, його винищують ледь не повністю. Так, щороку в Карпатах рідшають масиви ялиці – однієї з найбільш високопродуктивних деревних порід, яка може досягати віку 500-600 років і забезпечувати західний регіон тоннами кисню.

Реклама:

Головне сьогодні