Японці знайшли рідкісну квітку, яка росте з-під землі і живиться грибами. ФОТО

— 24 лютого 2016, 15:25

Назвали знахідку Sciaphila yakushimensis – за назвою острова, на якому вона росте.

Квітка не бере участі у фотосинтезі, натомість живе як паразит, експлуатуючи своїх "грибкових" господарів і забираючи їх поживні речовини, - повідомляє сайт університету Кобе.

Вид таких рослин має назву мікогетеротрофні.

Ці паразитичні рослини малі і з'являються над поверхнею землі лише коли квітнуть чи коли на них розкриваються фрукти. Саме тому точну інформацію про їх поширення дістати важко.

Відкрив красуню професор Суетсугу з університету Кобе, котрий вже давно класифікує мікогетеротрофи і документує регіони їх зростання.

Ліворуч - нова квітка Sciaphila yakushimensis. Праворуч - її найближча родичка Sciaphila nana. Фото університету Кобе, Японія

У жовтні минулого року він разом із фотографом Ямашіто Хіроакі саме вивчав низинні дрімучі ліси на заповідному субтропічному острові Якусима, коли помітив невідому рослину.

Він відібрав зразок і пильно вивчив морфологічні особливості квітки, співпрацюючи з професором Хіроказу зі Школи наук Токіо і його колегою професором Хіройоші з Ботанічного саду університету Тохоку.

Рослина довжиною 5 см виявилася родичкою Sciaphila japonica. Видимі частини, які знаходяться над землею, забарвлені у темно пурпурний колір. Жіноча квітка рослини має кубічну форму з багатьма сосочками.

Поява квітки довела, що у стародавніх японських лісах існує таємна мережа симбіотичних стосунків між грибами та корінням.

Ліворуч - нова квітка Sciaphila yakushimensis. Праворуч - її найближча родичка Sciaphila nana. Фото університету Кобе, Японія

Більшість рослин співіснують із грибами за такою схемою: мікориза живить гриби органічними речовинами, синтезованими рослинами. У свою чергу гриби забезпечують рослини мінералами та водою, які добре всмоктують із ґрунту.

Але деякі рослини здатні обдурити систему, забираючи мінерали, воду і органічні речовини з мікоризи, та не віддаючи нічого навзаєм.

Провінція Якушима відома своїми кедрами Дзьомон (назва періоду японського неоліту). Квітку знайшли в тій області, де вирубка дерев дозволена.

Її поява свідчить про поживність місцевих ґрунтів та грибниць, і змушує по-іншому подивитися на японські ліси.

Реклама:

Головне сьогодні