Тест

Пасьянс, дар передбачення та поцілунки атомів: 5 дивовижних фактів про Менделєєва і його систему

Російський хімік, котрий народився у 1834 році, сформулював ідею періодичних законів, які дозволяють упорядкувати абсолютно всі елементи нашої планети. Від початку таблиця елементів, яку вивчають в усіх школах світу, вміщала лише 56 елементів.

Зазвичай щороку до неї додавали один новий елемент. Нині їх 118.

До дня народження вченого видання Independent зібрало п'ять маловідомих цікавинок про видатного вченого та його творіння.

Дудл на честь дня народження Менделєєва. Google.ru

115-й елемент періодичної таблиці існує менше секунди. Період напіврозпаду Унуннілія, який є надзвичайно радіоактивною речовиною, становить 220 мілісекунд. Його віднайшли російські ядерні фізики зовсім нещодавно – у грудні 2015 року.

Створити періодичну таблицю Менделєєву допомогли гральні карти. Виявляється, видатний хімік полюбляв пасьянс, тому мав звичку писати вагу кожного елемента на окремій картці і потім викладати їх на столі так, ніби він грав у пасьянс. Логічно, що елементи зі схожими властивостями він згрупував у кістяк, які потім вчений розмістив у колонки за атомною масою.

Менделєєв заздалегідь передбачив появу інших елементів у майбутньому. Найгеніальніше, що зробив вчений, - лишив прогалини для появи наступних речовин, які на той момент ще не були відомі людству. Хімік спромігся заздалегідь визначити масу Германія, Галія та Скандія.

Хоче пригадати періодичну систему, натискайте для збільшення на зображення

Деякі атоми можуть цілуватися. Відкрийте сучасну періодичну таблицю, заберіть складні середні колонки, і опустіть середину четвертої групи елементів. Групи, які зустрінуться - або ж поцілуються, мають структуру електронів, здатну доповнювати одне одну, тому вони скомбінуються.

Радіоактивні елементи полюбляють рухатись. Менделєєв зробив багато правильних висновків, але ось чого він не врахував: радіоактивні атоми мають нестабільне ядро, тому вони можуть змінювати своє положення. Так, уран розкладається на кілька легших елементів, кожен з яких матиме зовсім інший номер у системі.